Ugrás a tartalomra

Pastor: Nisam spreman da pregovaram sa Nikolićem

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) završio je izborni ciklus sa 70.000 dobijenih glasova, čime je ova stranka utvrdila svoju poziciju u pokrajini, poboljšala je na republičkom nivou i zadržala snagu u lokalnim samoupravama u kojima deluje. Pred Ištvanom Pastorom, liderom SVM, predstoji usaglašavanje o formiranju nove Vlade Srbije, pokrajinskih organa i nekoliko lokalnih samouprava, među kojima će se kao najtvrđi orah naći Subotica.

Sa druge strane, Pastor nedvosmisleno podržava novu Vladu koju bi predvodila Demokratska stranka i poziva na njeno što skorije formiranje.

Pastor za „Dnevnik” kaže da je zadovoljan izbornim rezultatima svoje partije i da će nastaviti saradnju sa strankama sa kojima je i do sada sarađivao.

- Na republičkom nivou imamo jedan mandat više - sada ih imamo pet. To nam omogućava da osnujemo poslanički klub, što je u neuobičajenoj predizbornoj borbi dobar rezultat. Predsedničkim izborima sam delimično zadovoljan jer sam mislio da ću dobiti veći broj glasova. Predizborne najave i istraživanja su drugačije govorila i nije mi jasno kako struka može da promaši za 30 odsto, što me ispunjava gorčinom. Ali, kao manjinski i vojvođanski političar, bez dostupa državnim i centralnim medijima, moram biti zadovoljan. Na pokrajinskom nivo neobično puno glasova je trebalo za jedan mandat sa liste. Tu smo. po proporcionalnom sistemu, dobili četiri mandata, a po većinskom sistemu smo, od 10 potencijalnih, osvojili još četiri. To je taman koliko smo imali i u starom sazivu Skupštine Vojvodine.

Vaša stranka je zabeležila i blagi pad podrške na lokalnom nivou.

- U nekim mestima smo imali slabije rezultate, ali generalno smo u boljoj poziciji ukoliko sve bude kako smo planirali. Mogli bismo dobiti jednog gradonačelnika ili predsednika opštine više nego ranije.

Kako sada, kada se strasti lagano stišavaju, vidite rezultate drugog kruga predsedničkih izbora?

- Naše pretpostavljeno izborno telo je, bar u proseku - ako ne i više, izašlo na birališta i to je važno istaći jer smo takvu poruku i upućivali našim biračima. Mislim da smo bili svedoci neuobičajenih događaja koji su podsećali na devedesete. I što se tiče paketa, plaćanja glasova i ponižavanja glasača u teškom ekonomskom položaju, koji su dovođeni u poziciju kera koji mora da učini šta se od njega traži, ukoliko želi nešto zauzvrat... mislim da je to strašno u 21. veku. Još kada se u funkciju stranaka stavljaju kompletni državni asortimani i resursi, mislim da je to što je jako obeležilo ove izbore.

Imali ste dosta prigovora na izborni proces u Subotici. Kakav epilog očekujete u tom slučaju?

- U Subotici smo ubeđeni, a i imamo dokaze, da je bilo malverzacija izbornim rezultatima. Podneli smo kruivične prijave i očekujem istragu i da se utvrdi jesmo li u pravu. Postoje organi kojima je to posao da utvrde i očekujemo da se to ubrzo i desi.

Imate jasan dogovor sa DS kako u pojedinim opštinama treba da izgleda nova vlast. To nije slučaj i sa Suboticom. Kako može da se prevaziđe taj problem sa formiranjem subotičke vlasti?

- U Subotici ćemo prevazići problem tako što ćemo otvoriti novi list. Rekao sam da smo spremni i da želimo da postavimo saradnju sa DS na nove osnove. To znači da mi u vlast ne uvodimo ni jednog jedinog čoveka koji je u prethodnom periodu bio učesnik u tim konfliktnim situacijama. Na taj način želimo da damo šansu formiranju vlasti, a mislim da bi i demokrate trebalo isto da urade. Koliko vidim, oni se trude to da urade i nadam se da ćemo postići dogovor. Ovo nije uslovljavanje i pokušaj kadrovanja u tuđoj stranci nego jednostavno minimum poteza da uopšte imamo šansu da išta uradimo. Za tu ideju samo dobili 16 000 glasova u Subotici i ja od toga ne mogu da odustanem.

Da li to znači da ćete insistirati na dobijanju mesta gradonačelnika Subotice?

- Mi nikada na tome nismo insistirali i vi to sada pitate zbog prethodnog perioda. Rekli smo da prihvatamo princip koji smo dogovorili i za sve ostale lokalne samouprave. Ko ima više mandata taj bira prvog čoveka, ko ima manje bira predsednika skupštine. Uslov da dobijemo mesto gradonačelnika Subotice nismo uopšte izgovarali.

Koliko će pobeda Tomislava Nikolića promeniti odnos SVM i DS?

- Naš odnos se nije promenio, on je kakav je i bio.  Želeli bismo da se Demokratska stranka, nakon što se osvesti od ovog šoka u kojem se našla ili u koji je sebe dovela, opredeli da bude stožer parlamentarne većine u Skupštini Srbije. Želimo da budemo partneri od Beograda, preko Novog Sada do lokala.

Očekujete da DS bude okosnica nove vlade. Ukoliko se to ne desi, da li je SVM spreman da pregovara sa Tomislavom Nikolićem?

- SVM nije danas spreman da pregovara sa Tomislavom Nikolićem. Ali, nije to osnovno pitanje. Najvažnije je kada će DS prelomiti u sebi tu dilemu. Ne može se na to dugo čekati. Ovaj period tavorenja u kojem smo i povređeni i uvređeni i iznenađeni i ne znamo šta bismo, mora brzo da se završi. Katastrofalno se topi vreme, a društvo ne trpi da mesec dva budemo u haotičnom iščekivanju šta će biti. Zato je najvažnije da DS što pre prelomi šta želi da radi.

Mislite li da će pokrajinska vlast biti lakše formirana od republičke i šta očekujete za svoju stranku na ovoj instanci?

- Ubeđen sam da je to samo tehničko pitanje. To je samo pitanje vremena, a ne političkih odluka jer su one donete još pre izbora. Tu ničeg spornog nema. Rezultati su omogućili da naša ranija opredeljenja ostanu nepromenjena. Sada je najvažnije napraviti republičku Vladu ali tako da na liniji onoga što se do drugog kruga izbora i planiralo. Ako toga ne bude, stvari će početi da klize iz ruku.

Treba li Boris Tadić da posluša vrh svoje stranke i bude sledeći premijer?

- Ne mislim ja o tome ništa. To oni moraju da odluče. Oni koji žele da budu partneri DS-u moraju da se slože s tom odlukom, kakva god ona bila. Kao prijatelj želeo bih da on donese odluku koju on za sebe smatra najpovoljnijom i cela ta priča je samo u rukama njegove stranke.

Dnevnik

Többi hír