Ugrás a tartalomra

Parlament usvojio set poreskih zakona

BEOGRAD -Skupština Srbije danas je usvajanjem izmena seta poreskih zakona završila redovno zasedanje uz državnu himnu i gardu postrojenu ispred ulaza u parlament.

Izmenama i dopuna Zakona o porezima na imovinu predviđa integrisanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u porez na imovinu. Za zakon je glasalo 129 poslanika, protiv je bilo 61 poslanik.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojima se povećava obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj.

Cilj zakonskih izmena je podsticaj privrednim društvima da ulažu u razvoj novih proizvoda, materijala i tehnologija.

Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica povećava se obim poreskih olakšica za ulaganje u razvoj, kao i priznavanje rashoda u poreskom bilansu obveznika za zdravstvene, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, kao i davanja ustanovama socijalne zaštite, sa dosadašnjih 3,5 na pet odsto.

To bi trebalo da podstakne veće učešće privatnog sektora u finansiranju zdravstvenih, obrazovnih i humanitarnih ustanova, ustanova socijalne zaštite , kulture i sporta.

Potvrđen Spoarzum sa Rusijom

Poslanici su potvrdili i Sporazum s Rusijom o odobravanju državnog kredita Vladi Srbije od 500 miliona dolara za finansijsku podršku budžetu Srbije.

Potvrđen je i Ugovor o zajmu kod nemačke banke KfW Frankfurt na Majni za Program vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji u iznosu do 46 miliona evra.

Izmenjen Zakon o doprinosima za obavezno socijalno

Parlament je usvojio i izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se povećava stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje sa 22 na 24 odsto.

Za zakon je glasalo129 poslanika, protiv je bilo 60.

Očekuje se da će te promene smanjiti troškove privredi godišnje oko 1,7 milijardi dinara.

Povećanjem stope doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, prema računici predlagača, prihodi Fonda PIO će se uvećati između 25 i 27 milijardi dinara godišnje.

Izmenama tog zakona uvodi se lična zarada preduzetnika ili oporeziva dobit ako ne isplaćuje ličnu zaradu, kao osnovica doprinosa za preduzetnike i poljoprivrednike koji porez plaćaju na stvarni prihod.

Usvojene izmene i dopune Zakona o akcizama

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o akcizama koje predviđaju obavezu plaćanja akciza na biogoriva i biotečnosti.

Za zakon je glasalo 127 poslanika, protiv je bilo 37.

Cilj tih izmena je smanjenje sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno derivata nafte, biogoriva i biotečnosti, kao i obezbeđivanje stabilnijeg priliva sredstava od akciza u republički budžet.

U proteklom period primećen je enorman uvoz biogoriva proizvedenog iz biomase za pogon motornih vozila, a koje nije bilo oporezovano akcizom. Sumnja se da je biogorivo mešano sa evrodizelom i prodavano kao to gorivo.

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana

Izmenama i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana se predviđa smanjenje stope poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, uz povećanje neoporezivog iznosa sa 8.776 dinara na 11.000 dinara mesečno.

Za zakon je glasalo 129 poslanika.

Prvobitno je bila predviđeno ukidanje paušalnog oporezivanja advokata, privatnih lekara i stomatologa, ali je skupština usvojila amandman kojim se paušal ipak ne ukida.

Taj amandman SNS prihvatila je vlada, ali za njega nije glasao ministar finansija Mlađan Dinkić i resorni skupštinski odbor.

Za tu vrstu poreza podignut je limit sa tri miliona na šest miliona dinara godišnje.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana uvodi se i koncept lične zarade preduzetnika, koji će sami određivati koji deo njihovog neto prihoda predstavlja zaradu, a koji dobit (koja se oporezuje po stopi od 10 odsto).

Zakonske izmene predviđaju i smanjenje efektivne poreske stope na prihode od izdavanja sopstvenih nepokretnosti sa 16 na 15 odsto, kao i širenje kruga poreskih obveznika kojima se poreska obaveza utvrđuje samooporezivanjem.

DS traži od Nikolića da ne potpiše zakone

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše izmene zakona o porezu na dohodak građana, doprinosima na obavezno i socijalno osiguranje i o porezima na imovinu.

DS je navela u saopštenju da će predsednik Srbije, ukoliko potpiše te zakone, snositi odgovornosti za lošu politiku Vlade.

Prema DS-u, Vlada izlazak iz krize i rešenje za svoju nesposobnost ne pronalazi u smanjenju potrošnje, nego u dodatnom oporezivanju građana i oduzimanju sredstava koja lokalne samouprave koriste za obdaništa, socijalna davanja, pomoć trudnicama i porodiljama, penzionerima, nezaposlenima, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltiranje ulica.

"Zakoni koji su danas usvojeni u Narodnoj skupštini predstavljaju kažnjavanje građana za loše planiranje budžeta i nesposobnost Vlade koja je stvorila budžetski deficit od 78 milijardi dinara i nema para da isplati ni penzije", navodi se u saopštenju.

DS traži da se uštede ostvare na drugom mestu - "prestankom izdvajanja za izgradnju skijališta, skijaških gondola i subvencije koje se dele na osnovu dnevno-političkih dešavanja".

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír