Ugrás a tartalomra

Orban me ne savetuje

Beograd - Mađarski premijer i lider vladajućeg Fidesa Viktor Orban dolazi 27. aprila u Vojvodinu kako bi u izbornoj kampanji podržao Savez vojvođanskih Mađara.

Moguće je da će tog dana razgovarati i s predsednikom Borisom Tadićem. Ali, Orban nije nikakav „savetnik“ SVM, niti usmerava našu politiku. Mi komuniciramo sa svima - kaže za Danas Ištvan Pastor, lider SVM.

Savez vojvođanskih Mađara danas predaje svoju listu za republičke izbore „SVM - Ištvan Pastor“. Vi ste nosilac liste, ali vas na njoj nema. Zašto?

- Unutar stranke smo se dogovorili da svako od nas bude na jednoj listi. Nosilac sam svih naših lista, ali sam samo na jednom konkretnom zadatku, a to su vojvođanski izbori, jer sam kandidat za pokrajinske izbore po većinskom sistemu.

Najavljeno je da će Viktor Orban, mađarski premijer, učestvovati u vašoj kampanji. Kako će vam pomagati?

- Njegovo učešće u kampanji nije ništa novo. On je kao predsednik Fidesa učestvovao na velikim manifestacijama koje je naša stranka organizovala. I sada, 27. aprila, dolazi pre svega kao predsednik Fidesa, mada je neodvojivo biti predsednik stranke i premijer, kao što je neodvojivo biti predsednik stranke i predsednik države. On će prisustvovati nizu događaja tog 27. aprila. Postoji velika verovatnoća da će se sresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Novom Sadu, ali to nije u našoj organizaciji.

Ne smatrate da bi učešće stranog državnika u kampanji bilo njegovo mešanje u politički život druge zemlje?

- Nema nikakvih problema kada je reč o njegovom prisustvu i mislim da to nije mešanje. Ako jeste, onda je mešanje i pojavljivanje svakog državnika u toku kampanje i između dve kampanje. To su „Pavlovljevi refleksi“, koje bi trebalo preboleti kao dečije bolesti.

Da li ste se s Orbanom savetovali o ponašanju SVM pre i posle izbora, odnosno da li vas je savetovao s kim da pravite predizborne ili postizborne koalicije?

- Mislim da je poprilično sarkazma u ovoj vašoj rečenici. Mi smo stranka koja samostalno vodi svoju politiku. Razgovaram sa svima u zemlji i u inostranstvu, jer je to normalno. Osim toga, nikakvog drugog savetovanja nije bilo do sada, niti će biti, jer nismo stranka koja zastupa tuđe interese, niti bilo čija produžena ruka. Ako to želite da sugerišete, niste u pravu. To što komuniciramo sa svima, od Brisela do Beograda i obrnuto, potpuno je normalno za parlamentarnu stranku.

SVM je poželjan postizborni partner i DS i SNS. Da li ste bliži odluci s kim ćete posle izbora i od čega to zavisi?

- Sada smo pre svega zainteresovani da maksimalizujemo svoj izborni rezultat. To je prioritet našeg svakodnevnog angažmana. Ne razmišljam o tome šta će biti posle izbora. Kao što se kaže, preko mosta se prelazi kada se do mosta dođe. O potencijalnim koalicijama razmišljam i govorim samo uslovno. Mogu reći da želimo da nastavimo saradnju s onima s kojima danas sarađujemo u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih jedinica. Međutim, moram da kažem da na nekim lokalnim nivoima, kako što je Subotica, ne mogu zamisliti saradnju s ljudima koji su u bojama DS zatrovali odnose u Subotici. To znači da je potencijalni partner i u Subotici prvo DS, ali ne ljudi koji su dosta naštetili odnosima.

Šta mislite o DSS i SRS? I oni vas hoće...

- Nas možda hoće i jedni i drugi i treći i četvrti, ali to nas uopšte ne zanima. Rekao sam šta je naš prioritet. Sve ostalo bi bilo pucanje u sopstveno koleno. Mi sa tim strankama nemamo ništa zajedničko što bi nas spojilo u parlamentarnu većinu ili koaliciju.

Za jačanje ustavnog položaja Vojvodine

Neke manje vojvođanske partije i NVO zalažu se za „Saveznu Republiku Srbiju“, koju bi činile republike Srbija i Vojvodina. Prisustvovaćete njihovoj konvenciji, pa nam recite šta mislite o takvim idejama?

- Aktuelizovanje ustavnog uređenja jeste nešto što predstoji u budućnosti. Danas postoji veliki nesklad između onoga što piše u Ustavu i stvarnosti. Ako ništa drugo, bar kada je reč o Kosovu. Kada to bude došlo na red, onda će biti prilike da se razgovara o svim ostalim pitanjima. U toj situaciji sigurno će se otvoriti mogućnost za razmatranje tretmana Vojvodine. Učestvovaćemo na njihovoj konvenciji, jer mislimo da pitanje Vojvodine nije na zadovoljavajući način rešeno u Ustavu, ali mi se sigurno ne zalažemo za federalizaciju Srbije, niti da Vojvodina bude republika. SVM se zalaže za jedinstvenu državu, u kojoj će Vojvodina uživati široku autonomiju. Tu mislimo na finansijsku samostalnost, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, i o tome ću govoriti na toj konvenciji.

Danas

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks