Ugrás a tartalomra

Orbán: 2010 után helyreállt a jogállamiság

Pintér Sándor: A közbiztonság az ország teljes területén szilárd – A magyar belügyminisztérium évértékelő értekezlete

Hatékonynak nevezte a Belügyminisztérium (BM) és a rendőrség munkáját Orbán Viktor a tárca évértékelő értekezletén kedden Budapesten. A kormányfő arról beszélt, hogy Magyarországon 2010 után helyreállt a jogállamiság. Bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap havi tízezer forint bérkiegészítést. Azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni.

Hiába jó a gazdaságpolitika, működik jól az igazságszolgáltatás, gyors észjárású a külügyi szolgálat, ha a Belügyminisztérium munkája akadozik, az ország is akadozik, ha a BM nem sikeres, az ország sem lehet az – mondta.

A miniszterelnök hatékonynak értékelte a tárca munkáját, köszönetet mondott az állománynak és Pintér Sándor belügyminiszternek, majd hozzáfűzte: „közismert, hogy a személyi stabilitás híve vagyok, mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, mire számíthat a következő években”.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország négy év alatt előnyére változott. Míg az előző ciklus végén a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére szorult, a legeladósodottabb európai országok egyike volt, és annyi mozgástere maradt, mint ápoltnak a kényszerzubbonyban, ma már nem segélyből és nemzetközi intézmények segítségéből tartja fönn magát, ha pénzre van szüksége, a piacról veszi fel, és csökkenteni tudta államadósságát – folytatta.

A devizaadósság azonban továbbra is nagy, ami sérülékennyé teszi az országot, ezért a következő négy év egyik célja ennek megszüntetése lesz – ismertette.

Szólt arról, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál nagyobb mértékben nő, négymillióan dolgoznak, negyedmillióval többen, mint 2010-ben, az infláció pedig jóformán eltűnt.

A miniszterelnök szerint ma „már látható, sőt járható az út, amely kivezet a szegénységből: (...) nem ígéretekkel és ingyenpénzzel, hanem munkával és a rezsi csökkentésével van kikövezve”.

Bár Brüsszelből „támadást indítottak a harmadik rezsicsökkentéssel szemben”, el akarják venni a közüzemi költségek szabályozásának jogát, ezt a vitát is „jó reményekkel, sikeresen fogjuk megvívni” – mondta.

A kormányfő azt is mondta, 2010 után helyreállt a jogállamiság, ami nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó. Jól szervezett, hatékony Belügyminisztérium nélkül nincs jogállam, ma pedig a BM és a rendőrség nemcsak működőképes, hanem rendkívül hatékony – jelentette ki.

A miniszterelnök ezt szembeállította a 2010 előtti helyzettel, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője „az akkor kormányon lévő politikai erő hatalmának bűnös eszközökkel történő meghosszabbításáról” tárgyalt egy bűnszervezet főnökével.

Szerinte a Laborc Sándor és Portik Tamás közötti találkozókról készült jegyzőkönyvek magyarázatul szolgálnak arra, „miért szabadulhatott el a bűnözés 2002 és 2010 között, miért nem lehetett közbiztonságról beszélni”. „Állami vezetők, akik a törvényes rend és az emberek védelmére esküdtek föl, bűnözőkkel és alvilági spekulánsokkal szövetkeztek a törvény és az emberek ellen. Ez az egyenruha elárulása” – közölte.

Kiemelte, hogy a rendőrség mára visszanyerte az emberek bizalmát, és ezért a teljes állományt elismerés illeti.

Jelentem, Magyarországon rend van – mondta Pintér Sándor tegnap, a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén. A miniszter nemcsak a tárca és a hozzá tartozó szervezetek múlt évi tevékenységéről beszélt, hanem az évértékelőt a kormányzati ciklust lezáró értekezletnek nevezte.

Pintér Sándor úgy fogalmazott: a közrend és a közbiztonság az ország teljes területén szilárd, ami nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása, hanem közvélemény-kutatások is alátámasztják.

A bevándorlási és állampolgársági ügyekkel kapcsolatban Pintér Sándor hangsúlyozta: a struktúra megmaradt, de a szemlélet megváltozott, befogadta a nemzeti együttműködés rendszerének elveit.

Kiemelkedőnek nevezte a kettős állampolgárság bevezetését, a honosítási és visszahonosítási eljárások kezelését, hangsúlyozva, hogy az állampolgársági eskütételek száma elérte az 515 ezret. Komoly teherként említette az illegális migrációt, amely Szerbia felől a 21-szeresére nőtt.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (MTI)
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása