Ugrás a tartalomra

Novi zakon - čist pravni okvir za završetak privatizacije

BEOGRAD - Novi Zakon o privatizaciji postaviće čist, nov pravni okvir za završetak privatizacije koja će u potpunosti biti okončana do kraja sledeće godine, rekao je danas ministar privrede Saša Radulović.

Proces restrutkturiranja biće u potpunosti završen do 30 juna 2014, podsetio je Radulović i napomenuo da u Srbiji trenutno ima 153 preduzeća u restrukturiranju, sa više od 50.000 zaposlenih.

Ministar je na okruglom stolu, u okviru javne rasprave o novim zakonima o privatizaciji i stečaju, rekao i da se još 419 preduzeća nalazi "u raznim fazama privatizacije".
"Investitori se već javljaju, i trudićemo se da nađemo odgovarajuća rešenja za svako preduzeće", naglasio je Radulović, i ukazao da kupci ne mogu da dolaze iz of-šor (off shore) zona ili drugih područja sa preferencijalnim poreskim tretmanom.

Kao kupci neće moći da se pojave ni oni koji su već učestvovali u neuspešnim i raskinutim privatizacijama, naglasio je ministar.

Objasnio je da će se država truditi da proda 100 posto kapitla, a ako to ne bude moguće, na raspolaganju su i "fleksibilniji modeli: mogucnost da se kupi pet odsto kapitala i dobije menadzment ugovor, ili dokapitalizacija..."

Ministarstvo privrede će raditi na sređivanju stanja u Agenciji za privatzaciju kako bi ponovo postala respektibilna institucija, jer je sada "kao izbušeni švajcarski sir kroz koji sve prolazi, i nalazi se pod pre svega političkim uticajama", dodao je Radulović.

Szerző (Forrás)
Tanjug, D.Peternek
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről