Ugrás a tartalomra

Nőtt az ombudsmani hivatal tekintélye

Április óta több mint hétszáz panasz érkezett a peremvárosi polgárok részéről

Az önkormányzati ombudsmani hivatal tavaly április óta a peremvárosi helyi közösségekben is tart fogadóórákat, azt tapasztalták ugyanis, hogy az ott élőknek is akadnak gondjaik, a falusi polgároknak azonban körülményesebb bejönni a városi irodába, nehezebben tudnak kimozdulni saját környezetükből.

Az elmúlt hónapokban három állampolgári jogvédő rendszeresen tartott fogadóórákat a peremvárosi településeken, s azóta több mint hétszázan fordultak hozzájuk valamilyen panasszal.

Tóth Szalai Erika szabadkai ombudsmanhelyettes, aki Palics, Királyhalma, Hajdújárás, Ludas és Kelebia helyi közösségekben tart fogadóórákat heti egy alkalommal, elmondta, a statisztika máris megmutatta, mennyire indokolt volt kihelyezett fogadóórákat tartaniuk, megnövekedett ugyanis az olyan esetek száma, amelyekben a peremvárosban lakó polgárokat érte valamilyen jogsérelem.

– Régen szinte elhanyagolható volt az olyan ügyek száma, amelyben peremvárosi polgár volt érintett, főleg azok kerestek meg bennünket problémáikkal, akik a városban laknak. Tudni kell, hogy amint bírósági ügyről van szó, folyik az eljárás, az már nem tartozik a hatáskörünkbe, még tanácsadási szinten sem.

Minden más ügyben vagy eljárunk, vagy tanácsot adunk. Alapvetően a város által alapított közvállalatok, közintézmények és a városi közigazgatásban folyó ügyek ellenőrzésével foglalkozunk, szabályosság és lassú ügyintézés szempontjából attól függően, hogy a polgárnak milyen panasza van, milyen ügyben fordul hozzánk.

A köztársasági alapítású intézmények esetében, mint az egészségügyi alap és a nyugdíjbiztosító, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vagy az adóhivatal, a köztársasági jogvédő jóváhagyásával tudunk eljárni. Egyébként minden esetben, ahol a polgárnak gazdasági vagy szociális helyzete, illetve hozzá nem értése miatt sérülnek emberi jogai, tanácsot adunk, ez azonban igen széles területet ölel fel.

Az ombudsmanhelyettes néhány érdekesebb esetet is említett, melyekkel az elmúlt hónapokban keresték meg.

– Amikor meghirdettük a kihelyezett fogadóórákat, akkor egy egyszerűsített hatásköri leírást is adtunk a hivatalról, így az esetek legnagyobb részében tényleg olyan panaszokkal fordulnak hozzánk, amelyekben el tudunk járni, vagy jogi tanácsot tudunk adni.

Gyakran találkozom olyan ügyekkel, hogy az eltartási szerződésekbe foglaltakat az eltartók nem tartják be, visszaélések történnek. Ilyenkor a Szociális Munkaközponttal közösen ellátogatunk a családokhoz, és beszélgetés keretében ellenőrizzük ezeknek a szerződéseknek a szabályos végrehajtását.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatra is tettek panaszt, ahonnan magyar nyelven kértek ki bizonyos dokumentumokat. Kiderült, a szabadkai fiókintézet fordítója betegszabadságon volt, ezért ezt úgy oldották meg, hogy a tartományi fiókintézet fordítóját alkalmazzák egy ideig.

Még mindig előfordul, hogy nem tartják tiszteletben a hivatalos nyelvhasználati törvényt, ezt főként a köztársasági szerveknél, intézményeknél tapasztalják a polgárok. Az ilyen eseteket is mindig szóvá tesszük.

Az ombudsman a helyi közösség munkájába is besegít, építési engedélyének megszerzésében, vagyonjog rendezésében, szerződéskötési problémák megoldásában tudnak közbenjárni, tanácsot adni.

A földművesnyugdíjakkal kapcsolatban is sok panasz, kérdés érkezett, az ápolási segéllyel kapcsolatban is gyakran jelentkeznek a polgárok, de volt olyan eset, amikor a polgár elveszett az ügyintézésben az adóhivatal és az egészségbiztosító tolóablakai között, továbbá két intézmény nem összehangolt munkája is okozott gondot a polgárnak, ebben az esetben úgyszintén közbejárt az ombudsmani hivatal. Sok problémával találják szembe magukat a polgárok a legalizálási eljárásban, és vannak vagyonjogi, szomszédi, valamint egyéb polgári jogviszonyokkal kapcsolatos esetek is, melyekben jogi tanácsot ad az ombudsman.

A közvállalatokra is érkezik panasz, például a polgárok a nehéz gazdasági körülményekre hivatkozva sokallták, hogy a sírhely használatának illetékét tíz évre előre ki kell fizetni. Itt a jogvédő hivatal méltányosnak tartotta a rövidebb befizetési időszak megállapítását, amit a városi képviselő-testületnek is beterjesztettek.

Egy másik esetben a Városépítési Igazgatóságra érkezett panasz, az út kiépítése után ugyanis egyes udvarokat elárasztott az esővíz, mert az út magasabban állt, mint a kertek. Az ombudsman közbejárására a vállalat elhárította a problémát.

A Távfűtőművek esetében azt kifogásolták, hogy az szabálytalanul alkalmazza a városi határozatot, és olyan feltételekhez is köti a rendszerről való lekapcsolódást, melyeket a határozat nem tartalmaz.

– Egy idős asszony az Elektrovojvodinára panaszkodott, átadta ugyanis a kérelmét az áram bekapcsolására, de a vállalat elutasította. Átnéztem az ügyet, és megállapítottam, hogy jogalap nélkül született elutasító döntés, tudni kell azonban, hogy a panasz nem vonatkozhat egy évnél idősebb ügyre, a kérelmet pedig ennél korábban adták át, ezért utasítottam a panaszost, hogy még egyszer adja át a kérelmét, és ha újra problémába ütközik, keressen meg.

Ő akkor ránk hivatkozva ismét beadta a papírokat, és jóvá is hagyták a kérelmét. Ebből is látszik, hogy az ombudsmani hivatal tekintélye, befolyása kezd erősödni, s eddig egyetlen egy ügyben sem fordult elő, hogy ahol törvénysértést tapasztalatunk, az illetékes hatóság ne járt volna el az utasításunk szerint – tette még hozzá Tóth Szalai Erika.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sztojánovity Lívia
Többi hír