Ugrás a tartalomra

Nepromenjena ponuda kukuruza, manje pšenice

NOVI SAD - Ponuda kukuruza i stočnog brašna bila je u decembru na nivou iz prethodnog meseca, dok je ponuda pšenice i stočnog ječma bila nešto slabija nego u oktobru i novembru.

Obim prodaje navedenih proizvoda varirao je od grada do grada. Ponuda ostalih komponenti za pripremu stočne hrane bila je uobičajena za ovaj period godine. Najčešća prodajna cena kukuruza bila je na pijacama 20 dinara za kilogram (din/kg), kao i prethodnog meseca.

Prodaja kukuruza u silosima odvijala se, u zavisnosti od načina sušenja, pakovanja i kvaliteta zrna, najčešće po ceni od 12,5 din/kg do 16,5 din/kg. Obim ponude pšenice bio je slabiji u poređenju sa prethodna dva meseca, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Najčešća prodajna cena ove ratarske kulture je na pijacama varirala od 20 din/kg do 25 din/kg. U silosima se pšenica tokom proteklog meseca mogla pazariti po ceni od 18 din/kg do 22,7 din/kg, što ukazuje na blagi rast cene u odnosu na prethodni mesec.

Slabija je bila ponuda stočnog ječma na pijacama, dominirala je cena od 26 din/kg. U silosima se ova žitarica mogla pazariti jedino u Somboru, kao i prethodna dva meseca po ceni od 17,5 din/kg.

Ponuda stočnog brašna bila je dobra na pijacama u Srbiji tokom proteklog meseca, a najčešća prodajna cena bila je 17 din/kg. U silosima se prodaja stočnog brašna odvijala po ceni od 13 din/kg do 16 din/kg, što ukazuje na blagi rast cene u odnosu na novembar.

U maloprodajnim objektima se ovo stočno hranivo moglo pazariti po dominantnoj ceni od 16 din/kg. Najčešća cena sojine sačme u maloprodajnim objektima u Srbiji iznosila je 82 din/kg, kao i u novembru, a od grada do grada varirala je cena od minimalnih 61 din/kg do 95 din/kg. Obim prodaje bio je nešto bolji nego u oktobru i novembru.

Obim ponude suncokretove sačme u maloprodajnim objektima bio je uglavnom nepromenjen u odnosu na prethodni mesec, a najčešće se mogla pazariti po ceni od 28 din/kg.

Nije bilo bitnijih promena u obimu ponude, tražnje lucerkinog brašna, a maloprodajna cena ovog stočnog hraniva varirala je od 31 din/kg do 50 din/kg.

Prosečna je bila ponuda baliranog lucerkinog sena u gradovima Srbije. Najčešća prodajna cena ovog kabastog stočnog hraniva, kako na pijacama tako i na gazdinstvima, varirala je od 16 din/kg do 20 din/kg.

 

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP