Ugrás a tartalomra

A népnek elege van a demagógiából

A népnek elege van a demagógiából

A szerbeknél a politikai ellenfelek szerint mindenért Aleksandar Vučić a bűnös, míg a magyar közösség „ügyeletes bűnöse” Pásztor István.

M.Mitrić:

– Nekem erről egy ógörög legenda jut eszembe, az athéniek az osztrakizmosz alapján cserépszavazással döntöttek arról, hogy a potenciális türannoszt 10 évre száműzik. Történt egyszer, hogy az Igazságos Arisztideisz vezért a szavazás napján megállította egy írástudatlan athéni polgár, mivel nem ismerte fel, megkérte, hogy az ő cserepére írja fel hogyan kell helyesen írni Arisztideisz nevét. A segítségnyújtás után, megkérdezte tőle, hogy mit vétett neki ez az ember, hogy a száműzése mellett szavazott. Az írástudatlan polgár a következőt válaszolta: ,,Túlságosan becsületes, szorgalmas, úgy érzem, hogy itt valami nincs rendjén.” Ehhez hasonló helyzeten megy keresztül Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Köszönve a sok munkának, az utóbbi három évben több mint 160 millió eurót szerzett a Magyar Kormánytól a szerbiai magyar közösségnek. Egy-két hónapon belül 3800 gazdasági társaság, kis- és középvállalkozás, mezőgazdasági termelő és iparos több mint nyolcezer euró vissza nem térítendő hitelt kap a szerbiai gazdaság fellendítése érdekében. Ezeknek a hiteleknek és adományoknak köszönve sok magyar ember munkát biztosíthat magának, otthon dolgozhat, nem gondolkodva a kivándorlás lehetőségéről. Az adományokból sikerült biztosítania a Magyar Nemzeti Tanács és pártja számára egy luxusingatlant, személyével pedig hozzájárult, hogy az elmúlt száz évben a két szomszédos ország, Magyarország és Szerbia jószomszédi viszonyai a legjobbak legyenek. Ez mind nagyon jó, ezért az ellenzék azt érzi, hogy „valami itt nem stimmel”.

• Miért van ez így?

Pásztor István:

– Mindennek az elpolitizálása a tehetetlenséget, a politikai szegénységet, a politikai ötlet- és akcióhiány ürességét jelenti. Ezt olyan emberek csinálják, akik ennek az országnak egy üres gyufásdobozt sem hoztak, zavarja őket, ha valaki segít a saját nemzeti közösségének és az államnak, amelyben él. Fáj nekik a konkurencia sikere.

Amikor a magyar Kormány adományai még csak elméletben léteztek, már elkezdődtek a VMSZ és személyem elleni támadások, mondván, hogy az adományok pártcélokat szolgálnak. Elmúlt több mint másfél év, 18 kiírt pályázaton keresztül szétosztottunk 16 millió euró hitelt. Ebben az évben 150 millió euró áll rendelkezésünkre. Semmit sem titkolunk el, minden nyilvános és a szerbiai előírásoknak megfelelő.

• Kritizálják Önt, hogy az adományokat önreklámra és a VMSZ reklámozására használja.

– A politika célja, hogy jobb életet biztosítson és segítséget nyújtson a népnek. Többek között ez a VMSZ programja is. A magyar Kormánynál egyik ajtótól a másikig mentem, hogy biztosítsák számunkra a támogatásokat, amelyek jól jönnek a vajdasági magyaroknak. Minden ami jó a magyaroknak, az jó Szerbiának is. Támogatásáról biztosított bennünket Aleksandar Vučić miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy mindenki jó dolgot tesz, aki pénzt hoz az országnak. Amennyiben a magyarok elégedettek a munkánkkal, akkor szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetségre. A politika komoly dolog, a népnek elege van a demagógiából. Kitalált afférok, a közösségi oldalakon való megosztások és lájkolások mind csak a tétlen emberek politizálása és szórakozása.

Ezekben a napokban derült fény arra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ Szerbia legdrágább ingatlanjába költözik be.

– Nincs semmi titok sem az ingatlan megvásárlásával kapcsolatban, a Magyar Mozgalom pedig semmit sem derített ki. Az újévi fogadást ott tartottuk, az árról és az adományról nyilvánosan beszéltem. Ez a pénz legálisan érkezett Szerbiába, az adó ki lett fizetve, a vevőkkel szerződést kötöttünk, minden tiszta, ennek az országnak a törvényeivel összhangban történt minden. A 800 négyzetméteres házat szabadkai szakemberek becsülték fel, kifizettük és egy dinárral sem terheltük a szerbiai költségvetést.

• Van-e tudomása arról, hogy Magyarország a határon lévő drótkerítésbe magasfeszültségű áramot vezetett?

– Először ezt Vuk Jeremić elnökjelölttől hallottam, aki a napokban járt bemutatkozáson Szabadkán. A legszörnyűbb az, hogy a vezetékben lévő áramért a szerb Kormányt és Vučić miniszterelnököt hibáztatja. Annak érdekében, hogy megtámadhassa ellenfelét, súlyos hazugságokkal illetett egy szomszédos baráti országot. Mint volt külügyminiszternek tudnia kellene, hogy mit jelent a régió stabilitása, a migránsválság, az illegális határátlépés és a schengeni vízum. Akkor jelent ki ilyeneket, amikor a két miniszterelnöknek hála, a magyarok és a szerbek között az elmúlt 100 évben a legjobbak az egymás közötti viszonyok. ,,Tökéletesen” bemutatkozott a szabadkaiaknak.

• A koalíciós nagygyűlésen kijelentette, hogy a magyarok érdekeit szolgálja Aleksandar Vučić támogatása. Miért gondolja így?

– Szerbiát saját hazánknak éljük meg, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mi fog vele történni. Milyen gyorsan fogunk gazdaságilag megerősödni, és az európai úton lenni. Mi a koalíciós partnerünkkel együtt szeretnénk építeni a jövőt, a magyarok itt itthon vannak, ellentétben másik országokkal, itt szabadon írhatnak, beszélhetnek és büszkén vállalhatják identitásukat. A magyar közösségnek pozitív tapasztalata van Vučićtyal.

A koalíciós kapcsolatok mindig korrektek voltak. Mi is igyekeztünk, hogy a korrektséget viszonozzuk és ez így is marad. • Másik jelölt kérte-e az Ön támogatását?

– Senki, mintha nem is léteznénk a politikai palettán. Mi időben eldöntöttük, hogy kit fogunk támogatni, ez jelzés lehetett másoknak, hogy ne is keressenek bennünket. Pedig ez a támogatás nem kevés, 50.000-70.000 szavazat, elnökválasztáskor ez a 2% eldöntheti az első forduló sorsát.

Szerző (Forrás)
Subotičke Novine, M.Mitrić
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben