Ugrás a tartalomra

Nehéz, de sikeres esztendő

Több régóta húzódó problémát is megoldott Zenta önkormányzata 2023-ban – Évet értékelt Czegledi Rudolf
Nehéz, de sikeres esztendő

A múlt év sok nehézséget gördített a zentai önkormányzat és a községbeli intézmények elé. A folyamatos drágulások, az energiaárak emelkedése megnehezítette a munkát, de ebben a viszontagságos évben is sikerült megőrizni mind az önkormányzat, mind az összes intézmény zökkenőmentes működését, emelte ki évértékelőjében Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, akivel a 2023-as évben történt fejlesztésekről beszélgettünk.

Ezeket illetően kiemelte, sikerült elindítani, és még most is folyamatban van egy ivóvízkút fúrása. Ezt tartományi és önkormányzati forrásból valósítják meg.
– Ami a kommunális infrastruktúrát illeti, a másik legjelentősebb beruházásunk tavaly az utak aszfaltozása volt. Ennek a hároméves projektnek a második évét fejeztük be, és idén tovább folytatjuk. Az első évben, 2022-ben, 100 millió dinárt fordítottunk rá, 2023-ban 150 milliót, idén újabb 100 millió dinárt terveztünk. Összesen 32 utcára készítettük el a tervdokumentációt, ebből 26-ot megvalósítottunk már. Igen jelentős lépést tettünk a csatornahálózat teljes kiépítése felé is, hiszen a Tópart és a Tiszapart–Alvég helyi közösségben teljesen elkészültek ezek a munkálatok, egyedül a Kertek helyi közösség területén maradtak még olyan helyszínek, ahol ez befejezésre vár. Számításaink szerint erre további 20–30 millió dinárt kellene még fordítani, és ha megvalósulna, akkor elmondhatjuk, hogy a város teljes területén kiépítettük a csatornahálózatot – magyarázta Czegledi Rudolf, majd hozzátette, hogy a város területén lévő és a falusi dőlőutakat tavaly is rendezték.
A középületek esetében a polgármester a kis zsinagóga felújításának befejezését és átadását emelte ki. Az egykori szakrális objektum a jövőben a községbeli kulturális életet fogja tovább erősíteni, és a tervek szerint különféle kiállításoknak, koncerteknek és művelődési programoknak biztosít majd teret.
 

Zenta község polgármestere elárulta, tavaly egy 2014 óta húzódó problémát sikerült megoldaniuk, ugyanis rendeződött az ipari park területének jogviszonya. Az erről szóló szerződést az év végén kötötték meg, és decemberben már két vállalat is telket vásárolt ezen a részen.
Ami szintén régóta fennálló gond volt, az a kék medence állapota, amelyet a tavalyi fürdőzési idény megkezdése előtt oldottak meg. Czegledi Rudolf emlékeztetett, hogy egy időtálló anyaggal vonták be az egész medencét, amire a gyártó hosszú távú garanciát adott.
– Szintén jelentős mérföldkő az önkormányzat tavalyi munkájában a vasútállomás felújításának megkezdése. Természetesen ez több évig fog tartani, de örülünk, hogy megindult, és lépésről lépésre haladunk. A jövőben itt kap helyet a buszállomás is – emelte ki.
A gazdasági területen még egy jelentős előrelépés történt, ugyanis Zentára is megérkezett a híres német üzletlánc. Czegledi úgy véli, ezzel élhetőbb lett a város, emellett nem kell az embereknek több tíz kilométereket utazniuk azért, hogy egy nagybevásárlást elintézzenek, és a pénztárcájukat is kíméljék. 
Az oktatás területén az egyik legjelentősebb lépés a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium háza táján történt, ugyanis megteremtődtek a feltételei annak, hogy elkészüljön egy új kollégium, amely nemcsak a bolyais diákoknak biztosítana lakhatást, hanem a többi középiskolás tanulónak is. Czegledi elmondta, hogy a tartomány megvásárolta a volt nyomda területét, amely a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium mögött helyezkedik el. 
– A következő lépés az, hogy az ott álló félkész épületet befejezzük. Ennek az egyik első fontos lépése volt, hogy a tulajdonjogviszonyokat tisztázzuk. A tervdokumentáció is elkészült, az idén pedig a tartomány azt tervezi, hogy a terv szintjéről a kivitelezés szintjére emeli ezt a projektet – vetítette előre a polgármester.
A rendezvények esetében kiemelte: örömmel fogadták a Horvátországból induló Coca-Cola-kupa érkezését, amely ma már az egész ex-Jugoszláviát felöleli. Ez az általános iskolásoknak szóló sportrendezvény eddig csak a labdarúgásról szólt, a jövőben azonban további sportágakkal bővül a kínálata. 
Tavaly ismét kiírták az energiahatékonysági pályázatot, ahol minden eddiginél nagyobb összeget osztottak szét, emellett a mezőgazdasági termelőket is támogatták. A polgármester elégedett mindkettővel, hiszen nagyon sok községbeli polgárnak segítenek velük, az előbbi esetében még zöldebb környezetet tudnak létrehozni, az utóbbi esetében pedig a gazdaságok fejlesztéséhez járultak hozzá. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a civil szervezetek és a sportklubok működésére is tudtak anyagi támogatást fordítani, és ha szerényebb körülmények között is, de meg tudták tartani a rendezvényeiket. 
– Ami az elkövetkező időszakot illeti, több tervdokumentáció is elkészült. Az egyik egy gyermekmedence kialakítására vonatkozik, és ha ez elkészül, akkor az egész család gondtalanul tud egy szép napot eltölteni a medence területén. A másik fontos dolog az, hogy három játszótér felújítására vonatkozóan is elkészültek a tervek. Az egyik a központban lévő, a másik a Népkertben, a harmadik pedig az Ohridi utca és a Horti István utca sarkán lévő, az óvoda mellett. Mindemellett az egykori KTC területén is fontos munkálatok várhatóak a jövőben, ugyanis egy körforgalom kialakítására vonatkozóan is elkészült a tervdokumentáció. Ez itt nagyon fontos, ugyanis a Tisza Automotive vállalat építkezik a bevásárlóközpont területén, emellett a dohánygyár termelési kapacitása és az egyre növekvő teherautó-forgalom is megköveteli azt, hogy könnyebb legyen az érintett területen a közlekedés. Mindezek mellett a jövőben egy benzinkút is nyílik ott, a meglévőt újítják majd fel.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kállai Göblös Nikoletta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP