Ugrás a tartalomra

Minden információ egy helyen

Vicsek Annamária: Hosszú történet áll a szerb, mint nem anyanyelv tanításának reformja mögött
Minden információ egy helyen

Az Oktatásfejleszési Intézet új platformot hozott létre, ahol minden fontos információ és anyag megtalálható a szerb mint nem anyanyelv tantárgy tanításával kapcsolatban. A platformon elérhető az ingyenes akkreditált online képzés is, illetve a szerb mint nem anyanyelv tantárgyra vonatkozó standardok és módszertani ajánlások is. A platformról, illetve a szerb nyelv elsajátításának fontosságáról Vicsek Annamária oktatási államtitkárt kérdeztük.
 

Oktatási államtitkárként évek óta kiemelt feladatként kezeli a szerb, mint nem anyanyelv tanítását – lapunknak is több ízben nyilatkozott erről a témáról. Miért ennyire fontos az állam nyelvének elsajátítása?
– A vajdasági magyar politikum valóban nagy hangsúlyt fektet az anyanyelven folyó oktatással párhuzamosan a szerb, mint nem anyanyelv elsajátítására is, hiszen az állam nyelvének ismerete is egy fontos eleme a szülőföldön való boldogulásnak. Hiába végezzük el anyanyelven az iskolát, ha aztán a nyelvismeret hiánya miatt nem fogunk tudni elhelyezkedni és érvényesülni. Hiába teremtik meg köztársasági képviselőink a részarányos foglalkoztatás törvényi hátterét, vagyis hiába adott a lehetőség, hogy a közigazgatási munkahelyek betöltésekor előnyben kell részesíteni a kisebbségi nyelvet beszélő jelentkezőt, ha aztán a szerb nyelvű ügyintézést a szerb nyelv ismeretének hiánya miatt nem fogja tudni végezni – emelte ki Vicsek Annamária.
 

Minden diáknak, aki anyanyelvén tanul, kötelező tantárgy a szerb nyelv is. Hogyan változott a szerb, mint nem anyanyelv tanítása az évek során?
– Hosszú történet áll a szerb, mint nem anyanyelv tanításának reformja mögött, hiszen a Vajdasági Pedagógiai Intézet már 2006-ban kidolgozta azt a differenciált tantervet, amely különböző módszerrel tanítja azokat a diákokat, aki a tömb-településeken tanulnak, és csak ritkán találkoznak szerb nyelvet beszélőkkel, illetve más módszerrel a szórványban, javarészt szerb nyelvi környezetben élő diákokat, akik a mindennapok során találkozhatnak a nyelvvel, és fiatal korban elsajátítják a szerb nyelvet. Az Oktatási Minisztérium azonban csak egy évtizeddel később kezdett ezzel a témával foglalkozni, azt követően, hogy a 2016-os koalíciós szerződésbe bekerült a szerb, mint nem anyanyelv tantárgynak a reformja is, ami megteremtette a „hátszelet” államtitkári feladatomhoz, ugyanis ebben az évben lettem első ízben oktatási államtitkár. Ezt követően, 2018-tól kezdve, az akkor bevezetésre kerülő tantervreformmal párhuzamosan a szerb, mint nem anyanyelv differenciált tanterve is megújulva került bevezetésre. Azóta sok képzést szervezett az Oktatásfejlesztési Intézet a tantárgyat tanító tanároknak, ám a gyakorlatban sajnos még mindig azt látjuk, hogy a tantárgy tanítására vonatkozó módszertani kompetenciáik továbbra is fejlesztésre szorulnak.

Mit lehet tudni a szerb, mint nem anyanyelv tanításával kapcsolatos platformról? Miért jó, hogy van egy olyan oldal, ahol egy helyen elérhetőek a szükséges információk, anyagok?
– Az Oktatásfejlesztési Intézet minden fontos információt és anyagot egy oldalra gyűjtött, hasonlóképpen a többi tematikus online gyűjteményéhez. Itt elérhető egy 24 pontot érő, akkreditált szakmai továbbképzés, ami azért hasznos, mert a tanárok egyéni beosztásban online tudják azt elvégezni. Az oldalon megtalálhatók a standardok az általános iskola első, illetve második ciklusához, tehát az alsós és felsős osztályok számára is, és a középiskolák számára is. Ugyanitt találhatók meg a tantervek is, minden osztályhoz, A és B program szerint – magyarázta az oktatási államtitkár.

Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szerb nyelv elsajátítását?
– A Magyar Nemzeti Tanács is felismerte az államnyelv elsajátításának fontosságát, ezért évek óta megszervezi a szerb nyelvi felzárkóztatást azoknak a középiskolásoknak, akik itthon szeretnék folytatni felsőoktatási tanulmányaikat. Emellett egy olyan kiadványt kapnak a középiskolások a MNT-től, amit tankönyv-kiegészítőként tudnak használni. A legutóbbi tankönyvkatalógusban ugyanis továbbra is csak az általános iskolára vannak meg a szerb, mint nem anyanyelv tankönyvek, igaz, több kiadvány közül lehet választani, hiszen több kiadó is készített tankönyvet a tantárgy tanításához. Továbbra is kiemelt feladat a középiskolai tankönyvek megteremtése, addig pedig az MNT tankönyv-kiegészítőjét ajánljuk a diákoknak és a tanároknak. Az EBESZ támogatásával a koronavírus okozta időben videofelvételek is készültek bizonyos tananyag-részekhez, ezek továbbra is elérhetők online – hangsúlyozta Vicsek Annamária.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JÁ
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika