Ugrás a tartalomra

Megtartották az első temerini Mezőgazdasági Vásárt

Szombaton ünnepélyes keretek között megnyalt az első temerini Mezőgazdasági Vásár. A rendezvényt régebben Becsén tartották meg, a szervezők azonban az idén úgy döntöttek, hogy Temerinbe költöztetik.

A kisebb helyi vásárok azért jók, mert azoknak is lehetőséget nyújt a találkozásra, vásárlásra, üzletkötésre, akik nem jutnak el a nagyobb kiállításokra. A Mezőgazdasági Vásárt az idén először tartották meg Temerinben, a szervezők szerint a helybéli vásártér ideális mezőgazdasági kiállítások megszervezésére.A vásárt szombaton délben nyitották meg, de az érdeklődők már pénteken megtekinthették a kiállított termékeket.

A megnyitón jelen volt Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár és Gusztony András, a temerini község képviselője.

Gusztony András a megnyitó alkalmából elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a rendezvényt a mezőgazdaság előrelendítése céljából szervezték meg, mert ez az ágazat „húzza ki” az embereket már 25 éve, és ennek köszönhetően éltünk túl mindent.

– Az emberek évről évre termelnek, aztán a felvásárlók túl alacsony árakat szabnak, majd nem sikerül értékesíteni a terméket. Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a termelők találkozzanak, összefogjanak, mert csak így tudnak fennmaradni a piacon – mondta Gusztony.

Hozzátette, lehet a vásárt nem a legszerencsésebb időben szervezték meg, mert sokan a földeken dolgoznak, de a jövőben megpróbálnak egyeztetni a szervezőkkel, hogy esetleg a három héttel korábban megrendezett halászléfőző versenyt ezután idejében szervezzék meg.

Zoran Radoman kifejtette, hogy a Tartományi Fejlesztési Alap a következő egy hónapban versenypályázatot ír ki mezőgazdasági termelők támogatása céljából. Tulajdonképpen alacsony kamatozású hitelek, amelyeket öntöző- és jégvédelmi rendszerek kiépítésére lehet majd felhasználni. Hozzátette, aki teheti, éljen a lehetőséggel és pályázzon a hitelekre.

Molnár Viktor az ünnepi megnyitón hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy Vajdaság-szerte a községek szintjén is szerveznek a mezőgazdasági vásárokat. Az ilyen rendezvényeken a látogatók nem csak nézelődnek, hanem ismerkednek, üzletet kötnek, vásárolnak, és egy kellemes napot töltenek el.

Davor Bošković, a temerini Mezőgazdasági Vásár igazgatója elmondta a Magyar Szónak, hogy ez a harmadik mezőgazdasági kiállítás, amelyet a temerini Agroperspektiva egyesület szervez meg.

– Eddig két vásárt tartottunk Becsén, most került sor az első Mezőgazdasági Vásár megszervezésére Temerinben. Azt szeretnénk elérni, hogy a termelők, a földművesek, kereskedők és az érdeklődők jó üzletet kössenek, mezőgazdasági felszerelést, műtrágyát, magokat, növényvédő szereket stb. vásároljanak. Itt minden megtalálható, amit a mezőgazdaság ágazatában használnak. A mezőgazdasági kellékeken kívül építészettel foglalkozó kiállítók is jelen vannak a vásáron – mondta Bošković. Hozzátette, azért helyezték át a Mezőgazdasági Vásárt Temerinbe, mert itt több látogatóra számítanak.

Az igazgató szerint a kiállítók elégedettek a vásártérrel, így jövőre még több termékkel jelennek meg a kiállításon.

– Az idei vásáron 40 kiállító vett részt, külföldről is szép számban érkeztek. Magyarországról mezőgazdasági felszerelést hoztak a kiállításra, Törökországból is több vállalat van jelen, de jöttek Olaszországból is, úgyhogy ez valójában nemzetközi rendezvény – magyarázta az igazgató.

Molnár Viktor elmondta lapunknak, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárságnak folyamatosan, illetve meghatározott időszakra, nagyon sok pályázata nyitva van az év folyamán, többek között kiállításokra, és kiállításokkal egybekötött rendezvényekre. Ezeket azok a mezőgazdasági civil szervezetek is igénybe vehetik, amelyek ilyen jellegű kiállításokat szerveznek.

– Más, egyéb pályázatokon kívül a mezőgazdasági titkárság fontosnak tartja, hogy az emberek ilyen helyi jellegű kiállításokon is megismerhessék az újdonságokat, mind a kapcsolható eszközök, mint a különböző mezőgépgyártás, illetve terjesztés terén.

Ugyanis nem mindenki jut el az újvidéki mezőgazdasági vásárra, viszont a Vajdaság-szerte megszervezett, helyi jellegű kiállításokon is tud tájékozódni, és természetesen különböző információkhoz juthat, akár a többi mezőgazdasági termelővel folytatott társalgás folyamán – magyarázta Molnár.

A Mezőgazdasági Vásáron a szombatra várták a legtöbb látogatót, több kísérő rendezvényt is tartottak a vásártéren. Ezek közül kiemelkedőnek számított Zvonko Bogdan szombati hangversenye, de volt bográcsfőző verseny és lovaskocsi-bemutató is. Az első temerini Mezőgazdasági Vásár péntektől vasárnapig tartott.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hgy
Többi hír