Ugrás a tartalomra

Laž je da EU zahteva privatizaciju medija

      

Povodom javnog slušanja o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, koje je organizovao Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u tom parlamentu Balint Pastor izjavio je da je neshvatljivo da pojedinci već čitavu deceniju žele privatizaciju medija da predstave kao zahtev Evropske unije. – Nebrojeno puta je dokazano da to nije tako – rekao je Pastor.

-Skandalozno je i to da se takođe već deset godina pokušava uveriti da se u medijima koje su osnovale lokalne smouprave i nacionalni saveti ponajmanje ostvaruje nezavisno i nepristrasno novinarstvo – dodao je Pastor, navodeći da se SVM i nadalje zalaže za to da lokalne samouprave mogu da ostanu osnivači elektronskih medija koji program emituju na jeziku nacionalne zajednice, ili jezicima nacionalnih zajednica. Prema njegovim rečima, u slučaju mađarske zajednice su sa tog stanovišta posebno važni Radio Subotica i javno informativno preduzeće u Bačkoj Topoli.

Pastor je, takođe, za „Mađar so“ izjavio da se ne može podržati ni rešenje prema kojem nacionalni saveti ne bi neposredno mogli da bidu osnivači medija. – To je u potpunoj suprotnosti sa odredbama ustava, a čak ni medijska strategija prihvaćena 2011. godine ne isključuje osnivačko pravo nacionalnih saveta – kazao je Pastor.

Republički poslanik SVM-a Laslo Varga ocenio je da procesi u vezi sa zakonom o medijima sablasno liče na događaje u vezi sa reformom pravosuđa. – I tada je u okviru ministarstva postojala jedna radna grupa koja je izradila koncepciju koja je nametnuta parlamentu. To se završilo tako što je, posle kosovskog pitanja, reforma pravosuđa postala drugi najveći problem u pogledu evropskih integracija. Postoji opasnost da će isto to da se dogodi i ovog puta – rekao je Varga. Prema njegovim rečima, jedan od glavnih problema je što “neki ne razumeju šta je tačno EU“.- Ti ljudi naglašavaju da EU podržava nacrt zakona o medijima. Istina je da jedna od institucija EU, Evropska komisija podržava nacrt zakona, mada naravno još nije jasno da li se EK slaže sa svakom od njenih tačaka. Istovremeno, treba biti načisto sa tim da se EU ne sastoji samo od komisije, nego i iz Evropskog parlamenta i država članica. Evropski parlament će za oko deset dana glasati o ovogodišnjoj rezoluciji o Srbiji i u njoj upravo poziva Srbiju da ostavi mogućnost opstanka regionalnih javnih servisa. EP praktično formuliše stav suprotan obaveznoj privatizaciji, čak iskazuje i da bi uz medijskom strategijom predviđenih šest regionalnih javnih servisa oni mogli da se osnuju i u Vojvodini – naveo je Varga.

-Važno je podsetiti i da će onda kada Srbija bude započela pregovore o priključivanju sa jedne strane pregovaračkog stola sedeti predstavnici Srbije, a sa druge predstavnici zemalja članica. Smatram da je nezamislivo da bi na tom nivou bio prihvatljiv zakon o medijima koji povređuje stečena prava nacionalnih zajednica. Zbog toga bi, mišljenja sam, bilo onemogućeno zatvaranje barem dva poglavlja u pregovorima. U sadašnjoj formi nacrt zakona povređuje stečena prava nacionalnih zajednica. Nemojmo zaboraviti da kada su ranje sa aspekta nacionalnih zajednica usvajani štetni zakoni, da je onda zemlja trebalo da se suuči sa posledicama na onom forumu EU u kojem države članice odluke donose konsenzusom. A u toku pristupnih pregovora na svakom koraku potreban je jedinstven stav članica – rekao je Varga za „Mađar so“.

 

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt