Ugrás a tartalomra
2021.01.26 - 09:33

A környezetvédelmi kérdésekért felel

A környezetvédelmi kérdésekért felel

Tartományunkban több helyen is megkezdődött a szennyvíztisztító telepek kiépítése, és ez a dinamika az elkövetkező időszakban várhatóan csak fokozódik. A Vajdaság területén lévő tavak és folyók védelme mellett számos környezetvédelmi kérdés is kiemelten fontos a VMSZ számára — mondta el felkeresésünkre Jaksa Róbert, a környezetvédelmi minisztérium új államtitkára. A vajdasági magyar pártnak ebben a tárcában sem volt soha korábban tisztségviselője, kíváncsiak voltunk a prioritásokra.

A törökkanizsai Jaksa Róbert mögött húsz év munkatapasztalat áll, végzettsége szerint villamosmérnök. Politikai karrierjét 2012-ben Törökkanizsán kezdte a községi tanács tagjaként. A következő időszakot nagy kihívásként éli meg, arra törekedve, hogy kellő eltökéltséggel és igyekezettel álljon hozzá a kulcsfontosságú kérdésekhez.

* Milyen kihívásokra számít?

— A környezetvédelem terén nagyon sok a megoldatlan probléma, rengeteget még dolgozni, hogy elérjük a fejlett világ által felállított mércéket. A környezetvédelem nagyon összetett fogalom, és gyakran vannak közös pontjai az energetikával meg a mezőgazdasággal, ezért, mondhatni, sokkal több gonddal kell szembesülnünk. Természetesen mindenkinek a saját mikrokörnyezetéből kell kiindulnia, hogy olyan dolgokat kezdeményezzen, amelyek akár globális eredményeket is adhatnak, és így majd együtt elmondhatjuk, hogy valamit elértünk. Mindenesetre nagy kihívásokkal nézünk szembe, mert a világban végbemenő folyamatokat, akár egy kis késéssel is, de követni kell.

* Milyen elképzeléseket tűzött ki maga elé a környezetvédelmi minisztériumban?

— A célom nem lehet más, mint a minisztérium által elfogadott program követése, miközben külön figyelmet szentelek a vajdasági magyarság érdekeinek. Ide tartozik például az illegális hulladéklerakók felszámolása az ország területén, a helyi önkormányzatok levegőminőségének javítását célzó pályázatok kiírása, valamint az egészségházakban, az óvodákban és az iskolákban a tisztább energiára való áttérés érdekében a fűtés korszerűsítése állami támogatással. Célszerű lenne ezeket a támogatásokat szélesebb körben a polgárok számára is elérhetővé tenni, valamint tervben van az elektromos és a hibrid üzemű járművek vásárlásának állami támogatása is. Úgy gondolom, hogy napjainkban a megújuló energiaforrások kérdése egyre fontosabbá válik.

* Melyek azok a projektumok, amelyek a vajdasági magyar közösség számára a legjelentősebbek?

— A VMSZ választási programjában szereplő ígéreteknek megfelelően folytatjuk a szennyvíztisztító kiépítését Topolyán és a Krivaja szennyezett részének a helyreállítását. Topolyán és Palicson is fontos a szennyvízelvezető hálózat létrehozása, mert csupán így őrizhetjük meg a topolyai, a palicsi és a ludasi tavak tisztaságát, illetve csak így növelhetjük az említett tavak vízminőségét. Rendkívül fontos számunkra, hogy elősegítsük Palicsnak mint idegenforgalmi üdülőközpontnak a fejlődését és megerősítését a palicsi aquapark és wellnessközpont kiépítésén túl számos további új létesítménybe történő beruházás révén, annak érdekében, hogy ott kialakuljon egy komplex idegenforgalmi kínálat és tartalom, melyet a családi turizmus is kísérne. Palicson folyamatban van egy nagyszabású környezetvédelmi projektum, melybe több helyi közvállalat is bekapcsolódott. A Palicsi-tó környezetének és biológiai sokféleségének megőrzését célzó tervezet nagymértékben hozzájárul a multiszektorális együttműködéshez, és valódi példája lehet egy környezetvédelmi probléma sikeres, közös megoldásának.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír
2021.04.14 - 09:15
Szombaton Kishegyes községben átfogó fásítási akció zajlott.
Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is fásítottak a hétvégén
2021.04.12 - 08:17
Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke pénteken Dirk Lorenz-cel, az EU szerb
Az Európai Unióról szóló nemzeti egyezmény állandó testülete bekapcsol minden érintettet az EU-társulás folyamatába
2021.04.10 - 19:08
Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára az újvidéki TIMS Sport és T
Kormányos László: Folyamatosan felméréseket végzünk a minél jobb feltételek megteremtése érdekében