Ugrás a tartalomra

INTERVJU: IŠTVAN PASTOR, predsednik Skupštine AP Vojvodina

Nema vanrednih pokrajinskih izbora

Poruke iz DS kako mi pregovaramo sa SNS-om oko prekrajanja većine ili raspisivanja prevremenih izbora u Vojvodini zvuče kao nebuloza

Izjavom o nedostatku komunikacije u okviru vojvođanske vladajuće koalicije, Ištvan Pastor, predsednik pokrajinskog parlamenta i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), podstakao je priče o mogućem rušenju vlade Bojana Pajtića, ali i izazvao optužbe iz DS-a da tajno pregovara sa SNS-om o prevremenim pokrajinskim izborima.

Pastor u intervjuu za „Politiku” takve optužbe odbacuje i ističe da ne vidi nijedan jedini razlog za prevremene izbore, ali da je, kao i na republičkom nivou i na pokrajinskom, sve moguće.

Ima li komunikacije unutar vladajuće koalicije u Vojvodini?

Kada sam govorio o nedostatku komunikacije, govorio sam o pitanju najavljenog rada ili pripremljenog nacrta zakona o finansiranju AP Vojvodine. Rekao sam da se o njegovoj sadržini ne mogu izjasniti, jer ga nisam video. Iz te proste izjave je, praktično, nastala ta čitava situacija koja danima dobija različite oblike turbulencije.

Što se komunikacije tiče, nje nikada nema u zadovoljavajućem obliku, jer uvek može bolje. U principu, postoji dogovor unutar koalicije, ali ima nekih momenata kada on izostane, kao što je sada slučaj. Preko toga se teže može preći, zato što je reč o finansiranju Vojvodine, što predstavlja značajan problem i ja sam upravo na to želeo da ukažem.

Što se tiče funkcionisanja parlamentarne većine, ona funkcioniše tako kako funkcioniše – ima momenata kada nedostaje komunikacije i kada takav nedostatak može da dovede do ovakve situacije u kojoj smo sada.

Šta je uzrok tim povremenim „prekidima na vezama”?

Ja ne znam, zbog toga što sam ja neko ko konstatuje da je nešto izostalo. Zašto je izostalo, na to, verovatno, treba da odgovori onaj ko je propust napravio. Bilo je sličnih situacija i u prethodnom periodu i tada nam je rečeno da je do toga došlo zbog brzine, hitnosti, situacije i da toga više neće biti. I stvarno ne bude jedno vreme, pa se opet dogodi. Mislim da to nije ništa specifično za vojvođansku koaliciju, verovatno tako svugde funkcioniše.

Bilo je problema i sa Deklaracijom o autonomiji Vojvodine?

Kad su pitanja delikatna, naročito su delikatne situacije, a ovde se radi o delikatnom pitanju. Kad je reč o nečemu sa manjom specifičnom težinom, onda čovek preko toga lakše pređe.

Jeste li, posle vaše izjave, imali neki kontakt sa nekim iz DS-a?

Bio sam u kontaktu sa predsednikom vlade Bojanom Pajtićem. Nažalost, ovo je bio period kada je on bio u Briselu, a ja u Budimpešti, pa nije bio moguće da se lično sretnemo i porazgovaramo o nekim stvarima, ali smo se čuli telefonom. Mislim da će biti prilike da se to i u ličnom kontaktu nastavi.

Šta vam je on rekao?

Rekao je da ništa tu nije završeno i da ništa neće biti pušteno u proceduru, a da nije dogovoreno. Kazao je da je daleko od toga da je sve definisano, iako sam ja iz rečenice koju je izrekao na konferenciji za novinare, shvatio da je nacrt zakona napravljen. Sada ispada da se izradi tek sada pristupa. Uglavnom, mislim da je prilično nezgodna ta čitava situacija.

Iz DS-a su reagovali da ste vi učestali sa izjavama o nedostatku komunikacije u pokrajinskoj vlasti, zato što ste, kako su naveli, u tajnim pregovorima sa SNS-om oko prevremenih izbora u Vojvodini?

Kako da vam kažem, mislim da čovek ne može da se spušta ispod određenog nivoa.

Ima li komunikacije između SVM-a i SNS-a, ne mislim na službenu između vas kao predsednika vojvođanskog parlamenta sa predstavnicima republičkih parlamenta i vlade?

Pa, sigurno da ima, jer je SVM, bez obzira na to koliko je mala, parlamentarna stranka i jednostavno je normalno da se o svim stvarima razgovara. Što se tiče tih poruka kako mi pregovaramo sa SNS-om oko prekrajanja većine, ili raspisivanja prevremenih izbora u Vojvodini, to je, kako bih rekao, nebuloza.

Ko i zašto plasira takve priče?

To je uvek prisutno kada je ovako uzavrela politička scena, kao što je sada – svi su prijatelji, svi su neprijatelji, naprosto, kad čovek ujutro ustane i prelista novine, zavrti mu se u glavi i jedva čeka da dođe veče da legne da spava. Da se malo osvesti.

Bojan Pajtić je izjavio da ne mogu SNS, SVM i LSV da odluče da li će biti pokrajinskih izbora i da DS može samo sam sebe da sruši u Vojvodini. Mogu li oni bez vas?

Bez nas svako može, ali mislim da je ovde reč o spinovanju. Znači, mi ne razgovaramo i ne razmišljamo o stvaranju neke nove većine u kojoj smo mi, a DS nije. To matematički jeste moguće, ali politički nije, bar, što se nas tiče.

Suština je u tome da se iz rečenice u kojoj se ukazuje na to da je po važnom pitanju izostalo unutarkoaliciono dogovaranje, ne može krojiti priča o tome kako mi sada nekome zabadamo nož u leđa i kako razmišljamo o prekrajanju većine.

Kako biste ocenili trenutnu situaciju u vladajućoj koaliciji i ima li istine u pričama da će do Nove godine u Vojvodini biti održani izbori?

Situacija u koaliciji je prilično uzavrela zbog toga što je politička scena uzavrela. Mogli ste pre tri-četiri dana da vidite da je koalicija u vojvođanskom parlamentu donosila odluke u skladu sa koalicionim dogovorima.

Što se tiče prevremenih izbora do kraja ove godine, ne vidim nijedan jedini momenat koji upućuje na to da o tome treba ozbiljno razmišljati, niti, iz današnje perspektive, vidim da je realno razmišljati o tome da će biti prevremenih izbora.

Može li se, ipak, desiti da ih bude?

Svašta se može desiti, ali ja danas to ne vidim. Pitam vas da li je moguće da bude prevremenih izbora na republičkom nivou? Svi kažu da ih neće biti. A da li je to moguće? Pa, moguće je.

Szerző (Forrás)
Politika, Mirjana Čekerevac
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt