Ugrás a tartalomra

Glamočić: Prava cena suncokreta u narednih sedam dana

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će država do kraja godine isplatiti zaostale subvencije poljoprivrednicima i najavio da će poljoprivrednici tačno znati šta ih očekuje naredne godine, a to je da mogu očekivati najmanje isti nivo subvencija kao i u 2013.

Glamocćić je za RTS rekao da je država domaćim poljoprivrednicima isplatila skoro 95 odsto subvencija, a dotacije nisu u potpunosti isplaćene stočarima i vlada će učiniti sve da zaostale subvencije i ratarima i stočarima budu isplaćene do kraja godine.

On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede poštovati ove godine usvojen Zakon o subvencijama i u planovima za narednu godinu Minisatrstvo neće pravili "nagle promene", tako da će poljoprivrednici tačno znati šta ih očekuje.

Govoreći o protestu proizvođača suncokreta i najavljenom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede za devet dana, Glamnočić je podsetio da je srpska vlada napustila sistem državne kontrole cena još 2001. godine i opredelila se za liberalizaciju cena, a to znači da se one formiraju na tržištu, na bazi ponude i potražnje.

Iako nije mogao da precizira koja će otkupna cena suncokreta biti dogovorena u narednih devet dana, u rasponu od 27 do 35 dinara za kilogram, Glamočić je rekao da će se prava cena suncokreta znati u narednih sedam dana, jer je Srbija prva požnjela svoj suncokret, a okolne države će tek to da urade.

U 2012. smo imali veliku sušu i veoma niske prinose, ali su postignute drastično veće cene u odnosu na region, dok ove godine imamo povoljne vremenske prilike i cene koje su formirane na nižem nivou od prosečnih, što je bilo logično očekivati, tako da se mora raditi na razvijanju svesti naših farmera da se cene njihovih proizvoda formiraju na tržištu, a ne pod uticajem države, kazao je Glamočić.

Država nema novca u budžetu da može intervenisati na tržištu i otkupi poljoprivredne proizvode za robne rezerve i podigne cene na više, ukazao je on.

Glamočić je izrazio očekivanje da će u daljim pregovorima poljoprivredni proizvođači shvatiti realnost i da će i uljare reagovati i da će se cena suncokreta uravnotežiti sa cenama u okruženju i dodao da će naši prerađivači suncokreta morati da izađu na evropsko tržište i da se prilagode tim kretanjima.

Kada je reč o mogućoj pojavi aflatoksina na kukuruzu zbog sušne godine, Glamočić je istakao da je novi rod kukuruza nije kontaminiran aflatoksinom, tako da potrošači mogu da budu spokojni.

Szerző (Forrás)
Tanjug, T. Valič, na naslovnoj Foto sxc.hu/Krappweis
Többi hír