Ugrás a tartalomra

Fontos a gyümölcsösök őszi—téli ápolása

Befejeződött a szüret, a gyümölcstermelő gazda munkája ezzel azonban nem ért véget. A termés értékesítésén kívül már most fel kell készítenie a fákat a jövő évi idényre, az időjárási viszonyok minél könnyebb eltűrésére, valamint a kártevők, a gombabetegségek elleni védelemre. Az őszi-téli lemosó permetezés fontos növényápolási teendő, mellyel jelentősen csökkenthető a következő évi kemizálások száma, ezáltal a kiadás is — hívja fel a figyelmet Bábity Andrea, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat növényvédő szakmérnöke.

— A gyümölcsfák gombabetegségek elleni védelme a rezes permetezésen alapul, és mint a neve is mondja, lemosó, tehát nagy mennyiségű folyadékkal kell úgymond megfürdetni a növényeket. A hatóanyag bejut a fa minden zugába, a kéreg alá is, így véd a betegségek ellen. Elsősorban az erviniával fertőzött állományokon kell elvégezni a kemizálást, de a többi gyümölcs esetében is javasolt. Az idén sok helyen észleltünk erviniás ágelhalást. A fertőzött részeket és leveleket mechanikusan kell eltávolítani, azaz levágni és megsemmisíteni, nem szabad a komposztba keverni. Permetezéskor ügyelni kell rá, hogy a lehullott leveleket se hagyjuk ki, sőt beleforgathatjuk őket a talajba, mert a venturiás varasodás kórokozója éppen rajtuk telel át. A piacon most már több rézalapú készítmény kapható. Bármelyiket választják is a termelők, mindig a mellékelt utasítás szerint készítsék el és alkalmazzák a vegyszert. A gyümölcsfák nyugalmi időszakban történő ápolása ezzel nem fejeződik be, tavasszal is el kell végezni egy lemosó permetezést, mert így akár felére csökkenthetjük a kezelések számát a tenyészidőszakban.

• Növényvédő mérnökként hogyan értékeli az idei évet?

— A növényvédelemben az a szép, hogy minden év egyedi, minden tenyészidőszak kihívás. Az idei nyár szárazabb volt a megszokottnál, így a kártevőkkel jobban meggyűlt a bajunk, mint a gombabetegségekkel. A szántóföldi növénytermesztést nagyobb mértékben érintette a csapadék hiánya, pl. több volt a kukoricamoly-támadás. Bizonyos parcellákon szinte minden növényt megtámadott a kártevő, mely ellen nagyon nehéz védekezni. A helyes vetésforgó és vetésváltás betartása nélkülözhetetlen. Ha csak tehetik a termelők, kerüljék a monokultúrát. Az elmúlt években a gyapottok-bagolypille hernyója okozott nagy károkat, az idén azonban az atkatámadások miatt főtt a termelők feje, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok pecsételték meg a gyümölcs- és a növénytermelést. Ez terméskieséshez és a minőség romlásához vezetett. A késő tavaszi fagy, majd a május 11-ei jégverés hatalmas veszteséggel járt a horgosi, zentai gyümölcsösökben és a szántóföldeken. Némely parcellán újra kellett vetni a cukorrépát meg a napraforgót, és ez késleltette a tenyészidőszakot, továbbá megtizedelte a hozamot is — mondta Bábity Andrea.  

 

Szerző (Forrás)
JUHÁSZ Andrea, Hét Nap
Többi hír