Ugrás a tartalomra

Európa a polgárokért - EU-projekt Magyarkanizsán

Magyarkanizsa és testvérvárosai, a magyarországi Tata, Ferencváros és Kiskunhalas, a romániai Sepsiszentgyörgy illetve a szlovákiai Királyhelmec oktatási szakembereinek, pedagógusainak, civil szervezetek és ifjúsági szervezetek képviselőinek a részvételével csütörtökön és pénteken kétnapos műhelymunkára kerül sor a Tisza-parti kisvárosban.

Az Európa a polgárokért program keretében megvalósuló EU-Teaching and Learning from Each Other elnevezésű uniós projekt immár második műhelymunkája során a szakemberek az oktatást és a foglalkoztatást érintő kérdésekről, továbbá a leginkább elfogadható és alkalmazható gyakorlatokról cserélnek tapasztalatot.

A projekt tulajdonképpen azoknak az értékeknek, jogoknak és lehetőségeknek az összehozásával foglalkozik, amelyeket az Európai Unió hozott létre.

Fejsztámer Róbert, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) igazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt elsődleges célja a jó példák bemutatása, a közös problémák feltárása és megvitatása. A műhely tematikailag körüljárja a középiskolások és egyetemisták hazai és külföldi tanulási- és álláslehetőségeit. Az első alkalommal megszervezett műhelymunka gyakorlatilag helyzetfelmérés volt, a mostani annál jóval konkrétabb.

- Természetesen naiv dolog lenne azt hinni, hogy a tanácskozáson megoldást találunk majd a meglévő problémákra, de ha találkozunk jó, megvalósítható programokkal és projektekkel, akkor nem csak lehetőséget, hanem indíttatást is kapunk arra vonatkozóan, hogy azokat nálunk is megpróbáljuk bevezetni és hasznosítani – vélekedett Fejsztámer Róbert.

A műhelymunkák során a testvérvárosi intézmények és szervezetek képviselői nem csak a bemutatkozásra, egymás munkájának a megismerésére kaptak lehetőséget,hanem azt is megvitathatták, hogy az Európai Unió országaiban és az unión kívüli országokban milyenek a fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségei.

Erről Ónódi Zoltán EURES-tanácsadó, Tanulás és Munkavállalás az Európai Unió és az EGT tagállamok területén címmel külön előadást tartott a résztvevőknek.

- Munkafeladataim között a legfontosabb éppen az álláskeresők külföldi munkavállalásának illetve az Európai Unión belül tanulni vágyó diákoknak a megsegítése. Mai előadásomban az EU oktatási és képzési lehetőségeit boncolgatom, különös tekintettel az itt jelen lévő uniós illetve unión kívüli országok képviselőire.

A magyar felsőoktatási rendszer, de bizonyos szinten a középfokú oktatás is olyan, hogy lehetőséget ad a külföldi diákok bekapcsolódására. Legnagyobb örömünkre a külföldről hozzánk érkező diákok száma évről-évre növekszik, ezen belül a szerbiai diákok száma is – hallottuk Ónódi Zoltántól.

A projekt 2013. júliusában kezdődött Magyarkanizsán egy nyári tábor megtartásával a középiskolai tanulók részére. A mostanit megelőző első műhelymunka novemberben zajlott le. A 2014. december 31-éig tartó projekt keretében két szakmai tanulmányútra is sor kerül, előbb Sepsiszentgyörgyre, majd Tatára, ahol a pedagógusok és középiskolai tanulók látogatást tesznek az ottani szakközépiskolákban.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Bödő Sándor
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát