Ugrás a tartalomra

Eltűnt több mint 100 laptop?!

Maglai Jenő: Az önkormányzatban, a közvállalatokban és az intézményekben sokkal több a foglalkoztatott, mint amennyire szükség lenne

Lassan egy hónapja, hogy felállt Szabadkán az új városvezetőség. A polgármester kinevezte a segédeit is, a Városi Tanács tagjai megkapták a feladatköreiket, és mint azt Maglai Jenő polgármester lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte, hatalmas munka vár rájuk, egyes közvállalatok, intézmények ugyanis több tízmilliós adósságot halmoztak fel. Ésszerűsítésre van szükség és takarékosabb hozzáállásra, elmondása szerint ugyanis felelőtlenül viszonyultak az önkormányzati vezetők a város vagyonához a korábbi években. Szombaton délelőtt a költségvetés kapcsán beszélgettünk vele a koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetések előtt.

– A művelődés az egyetlen fontos terület, amelyre eddig még nem neveztem ki segédet, de remélem, hogy újévig sikerül majd megtalálni a megfelelő embert. Az egészségügyre nincs külön megbízott ember, mert azt gondolom, hogy az Egészségházak, illetve a szakszolgálat el tudja végezni a szükséges feladatokat a primáris egészségügyet érintő témakörökben. Egyébként erre a területre oda tud majd figyelni a helyettesem is, Tomislav Veljković, az egészségügy ugyanis a Szerbiai Szocialista Párt holdkörébe tartozik.
Milyen képességekkel kell rendelkeznie annak a személynek, akit megfelelőnek ítél majd a művelődés irányítására? A Városi Tanács tagjainak többsége esetében úgy tűnik, nem volt döntő a végzettség és a munkatapasztalat a reszortok elosztásakor.
– A polgármesteri segédek megválasztásakor már figyelembe vettem a szakmai tapasztalatot. Siniša Babičković kivételével mindegyik polgármesteri segéd rendelkezik szakmai tapasztalattal abban a témakörben, amelyre kineveztem. A művelődés területén is egy olyan személyt keresünk, aki jártas a kultúra területén, illetve rendelkezik olyan munkatapasztalattal, ami ehhez a területhez köti.

Egy hónap tapasztalatából mennyivel gördülékenyebb a munka ezen a koalíción belül, mint amilyen a korábbi koalícióval volt?

– Koalíción belül nincs semmilyen gondunk. Nagyon jó az együttműködés a Szerb Haladó Párt azon részével, amellyel aláírtuk a koalíciós megállapodást, és amely indítványozta a változásokat. Az SZSZP-vel és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségével, illetve azokkal az egyéni képviselőkkel is, akik részesei a koalíciónak, jól együtt tudunk dolgozni. A költségvetésen dolgozunk jelenleg, és most már látjuk a fényt az alagút végén. Nagyon nehéz helyzetben van ugyanis a város, vérlázító, hogy milyen állapotok uralkodtak eddig a városházán. Szorosra kell most húznunk a nadrágszíjat, hogy életben tudjuk tartani az egész rendszert.

Amikor azt mondja, hogy vérlázító állapotok uralkodnak a városházán, mire gondol?

– Nagy gondokkal küszködik a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat és a Stadion Közvállalat is. Adósságokat halmoztak fel, amelyek nem egy-két milliós összegekről szólnak, hanem 10–100 millió dináros tételekről. A köztisztasági vállalatban már a bérek kifizetésére sem volt pénz, a városi költségvetésből kellett erre elkülöníteni külön összeget. Vagyis az elmúlt években szinte elhamvasztották ezt a közvállalatot. De az elkövetkező időszakban meg fogjuk nézni, hogy mire költötték a pénzt, és hogyan jutott ez a vállalat ilyen helyzetbe.

Vissza lehet fordítani ezt az állapotot ebben a közvállalatban?

– Vissza kell! Szüksége van a városnak a köztisztasági vállalatra, hiszen nem történhet meg az, hogy ne takarítsanak a városban, hogy a zöldfelületeket ne tartsák karban. Meg kell oldani a gondokat. Ebben a vállalatban az alkalmazottak 46 százaléka az adminisztrációban dolgozik. Egyetlen közvállalat sem tudná ezeket a viszonyokat túlélni.

Ezek szerint ebben a közvállalatban ésszerűsítésekre kerül majd sor?

– Mindenféleképpen. Itt több olyan lépést kell majd meglépni az elkövetkező egy-másfél évben, amely javít az állapotokon.

Vannak további, ehhez hasonló helyzetben levő közvállalatok, intézmények?

– A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény is ehhez hasonló gondokkal küzd. Borzalmas állapotok uralkodnak ott is. Munkaerőtöbblet van ott is, 60-70 emberrel több az alkalmazottak száma, mint kellene. Olyan költekezésekre is sor került, amelyre semmilyen fedezet nem volt. Ugyanez történt a Stadion Közvállalatban is. Egyszerűen meg kell állítani azokat a folyamatokat, amelyek elszívták a költségvetésből a pénzt. Most a jövő évi költségvetés tervezésekor próbálunk mindenkit az irányban motiválni, hogy takarékoskodjon, és végre megkezdődjön egy gyógyulási folyamat a rendszerben.

A városi költségvetésre, illetve a beruházásokra, fejlesztési lehetőségekre jelentős hatással lesznek a köztársasági költségvetés megszorításai is...

– Az biztos, hogy kevesebb pénzt kap majd a város a köztársasági költségvetésből. De nem erre kellene elsősorban fókuszálnunk, hanem arra, hogyan gazdálkodunk azzal a vagyonnal, amellyel a város rendelkezik. Sajnos azzal kell szembesülnünk, hogy nem jó gazda módjára viselkedtünk eddig. Szabadka több száz hektárnyi építési telekkel rendelkezik, számos üzlethelyiséggel, amellyel gazdálkodni lehetne. Azt nem lehet elfogadni, hogy a városi üzleteket bérlők 50-60 millió dinár bérleti díjjal tartoznak, vagy majd 300 millió dinár adósságot jegyez a város a magánszemélyek vagyonadója címén. Költségvetési fegyelem bevezetésére van szükség, mert nem engedhetjük meg, hogy a polgárokra különböző terheket rójunk ki a szolgáltatások árainak megemelésével, azoknak pedig, akik tartoznak, elnézzük az adósságot. Én még csak rövid ideje vagyok ezen a pozíción, és azt gondolom, majd csak 2-3 hónap múlva tudom teljes egészében átlátni a helyzetet, de már most tudjuk, hogy az önkormányzat informatikai osztálya több mint 100 laptoppal nem tud elszámolni, mert akik használatra kapták, a tisztségük lejárta után nem szolgáltatták vissza. Visszarendeltem az összes szolgálati autót, és rohamosan csökkent az üzemanyag-fogyasztás. Olyan emberek is használták az önkormányzat szolgálati autóit, akiknek nem is volt hozzá joguk. Így a gépparkot teljesen leépítették, és most nincs három ép autónk.

Ezekért a visszaélésekért felelősségre vonnak majd valakit?

– Leváltottam az informatikai osztály vezetőjét, a garázsfőnököt, illetve a felügyelőség titkárát, de attól tartok, hogy ezek a visszaélések okozták a legkisebb problémát a költségvetésben. Már kiírtuk a pályázatokat a titkárságok titkári posztjaira, nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy második vonalban megbízható, szakmailag hozzáértő emberek töltsék be ezeket a fontos funkciókat, és segítsék a munkát. A politikai funkciók kiosztásánál rám volt kényszerítve, hogy mely politikai pártok, mely területekre kiket jelölnek. De a második vonalban, a közigazgatási hivatal jegyzőjét, a titkárságok és az osztályok vezetőit illetően jeleztem a koalíciós partnerek felé, autonóm jogot akarok magamnak, és nem engedem meg, hogy a politika rátelepedjen a közigazgatás szakmai részére.

Ez azt jelenti, hogy politikai pártoktól független emberek is helyet kaphatnak a titkárságokban?

– Igen. Már a pályázatokat is úgy írtuk ki, hogy párttól függetlenül, kizárólag szakmai szempontok alapján nevezzük ki ezekre a pozíciókra a vezetőket.

Eddig úgy tűnt, hogy aki egyszer munkaviszonyba kerül a városházán, ott is marad. A pályázat lejárta után meghatározott időre szóló szerződéseket írnak alá a vezetők?

– Nem. A vezetőknek is rendes munkaviszonyról szóló szerződésük lesz, de tény, hogy a városházán is racionalizációra van szükség. A jövő év első két hónapja erről szól majd az önkormányzatban és a közvállalatokban is. Hiszen csak a városházán 40-50 ember van munkaviszonyban, aki nem csinál semmit, vagyis nincs rájuk szükség. Sajnos nem tudjuk magunkkal cipelni tovább ezt a terhet, a költségvetés legnagyobb része ugyanis a fizetésekre megy el. Nincs mozgásterünk, nem marad a beruházásokra, fejlesztésekre, mert hónapról hónapra feléljük a költségvetést a fizetésekkel.
Jelenleg a költségvetésre fókuszálunk, remélem, hogy a következő képviselő-testületi ülésen elfogadjuk azt, kinevezzük az új testületeket, és valamikor január közepétől az új káderügyi bizottságot is, akik az új igazgatók kinevezéséről döntenek majd. Kinevezzük a felügyelőbizottságokat, amire törvény kötelez bennünket, és már hónapokkal korábban eleget kellett volna ennek tenni.

 

 

Szerző (Forrás)
Miklós Hajnalka, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát