Ugrás a tartalomra

Először regisztráció, majd voksolás

A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket
Először regisztráció, majd voksolás

Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A vajdasági lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok ugyancsak szavazhatnak, ugyanúgy, mint korábban a magyarországi parlamenti, vagy a korábbi európai parlamenti választásokon is. A Magyarországon, vagy az EU másik tagállamában lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok Vajdaságban levélszavazat útján voksolhatnak, emlékeztetett Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Intézőbizottságának elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva. Rámutatott, március folyamán a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már kiküldte a regisztrációval kapcsolatos értesítőket Vajdaságba, a szerbiai lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak, hiszen attól, hogy valaki Vajdaságban, illetve Szerbiában magyar állampolgársággal rendelkezik, még nem tud automatikusan részt venni a választáson. Amennyiben szeretne élni választójogával, szerepelnie kell az NVI központi adatbázisában, hívta fel a figyelmet Juhász Bálint. Elmondta, az adatbázisba regisztráció útján lehet bekerülni. Mint elhangzott, nagyon nagyszámú vajdasági magyar már szerepel az adatbázisban, ám vannak olyanok, akik eddig még nem regisztráltak, mint ahogyan olyanok is, akiknek törölték a regisztrációját – például azért, mert korábban nem vettek részt magyarországi parlamenti vagy európai parlamenti választásokon – vagy olyan személyek, akiknek változtak a személyes adatai.

– A Vajdaságban lakcímmel rendelkező kettős állampolgárok vonatkozásában három esetet különböztethetünk meg. Vannak olyanok, akik már korábban regisztráltak, így szerepelnek a magyarországi választói névjegyzékben – a regisztráció tíz évig érvényes. Ők jellemzően részt vettek a 2022-es magyarországi parlamenti választáson. A polgárok említett csoportját arról tájékoztatták, hogy június 9-én esedékes az európai parlamenti választás, a szavazást lehetővé tevő levélcsomagok pedig májusban érkeznek, valamint felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben időközben módosultak a választópolgár személyes adatai – például a lakcíme, vagy a neve –, akkor ezeket a központi nyilvántartóban is módosíthatja, a regisztrációs űrlap kitöltésével. A kiküldött levelek másik típusa azoknak a lakcímére érkezett, akik regisztráltak a választói névjegyzékben, ám regisztrációjuk hamarosan lejár, emiatt pedig törlésre kerülhetnek a névjegyzékből. Elsősorban azokról van szó, akik 2014 óta nem vettek részt választásokon – fontos tudni, hogy az egy-egy választáson való részvétel, azaz a szavazat leadása 10 évvel hosszabbítja meg a regisztrációt. Az említett személyek a kiküldött űrlap kitöltésével meghosszabbíthatják regisztrációjukat. A tájékoztató levelek harmadik típusát azok a vajdasági lakcímmel rendelkező kettős állampolgárok kapták meg, akik eddig még egyáltalán nem regisztráltak a választói névjegyzékben. Az említett űrlap kitöltésével ők először regisztrálhatnak. Amennyiben valaki nem kapott levelet, ez nem azt jelenti, hogy nem szerepel az adatbázisban, vagy nem magyar állampolgár. Mivel postai úton küldték ki a leveleket, sajnos megtörténhet, hogy valamelyik elveszett. Ha valaki nem kapott levelet, akkor az online felületen regisztrálhat, és szükség esetén módosíthatja adatait. Amennyiben valaki esetleg már regisztrált és most még egyszer megteszi ezt, akkor legrosszabb esetben az történik, hogy megállapításra kerül a korábbi regisztráció ténye. Ugyanaz az űrlap tölthető ki, illetve le, valamint nyomtatható ki az online felületről, amit az NVI kiküldött – taglalta a tudnivalókat Juhász Bálint.

A legtöbb Vajdaságban élő kettős állampolgár a kiküldött űrlap kitöltésével tehát három dolgot tehet meg: regisztrálhat a névjegyzékben, amennyiben azt még nem tette meg, továbbá módosíthatja a legutóbbi választások óta eltelt időszakban esetleg módosult személyes adatait, vagy meghosszabbíthatja regisztrációját, amennyiben eddig egyszer sem szavazott. Juhász Bálint szavai szerint a kitöltött űrlapot a mellékelt és már megcímzett borítékban postai úton lehet visszajuttatni a küldőnek, azaz a Nemzeti Választási Irodának, de személyesen Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán is át lehet adni, emellett pedig online is ki lehet tölteni az űrlapot. A névjegyzékbe vétel/módosítás/hosszabbítás/törlés iránti kérelem az alábbi linken érhető el: https://magyarorszag.hu/valasztas-nevjegyzek.

A VMSZ Intézőbizottságának elnöke bejelentette, hogy Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával és a CMH-irodákkal karöltve a VMSZ segítséget nyújt azoknak a vajdasági magyaroknak, akik ezt igénylik. Elhangzott, több olyan helyzet is előfordulhat, amikor valakinek adott esetben segítségre lehet szüksége: vannak olyanok, akik nem emlékeznek, hogy szerepelnek-e a választói névjegyzékben, esetleg arra, hogy részt vettek-e korábban valamelyik választáson, vagy arra, hogy adataik naprakészek-e, illetve arra, hogy korábban hova kérték a szavazási levélcsomagot – melyik lakcímre, vagy esetleg Magyarország szerbiai külképviseletére.

– Az ezekhez hasonló kérdésekre az érintett személyesen kaphat választ, a külképviseletek valamelyikén, esetünkben jellemzően a Szabadkai Főkonzulátuson. A Főkonzulátus április 15-e és május 14-e között 15 és 16:30 között, előzetes időpont-egyeztetés nélkül fogadja majd az ügyfeleket és válaszol az említett kérdésekre, vagy ha azt igényli a polgár, akkor a regisztrációs űrlap kitöltésében is segítenek a munkatársak. Annak, aki postai úton küldené vissza a regisztrációs űrlapot, fontos tudnia, hogy a küldeménynek legkésőbb május 15-e 16 óráig kell megérkeznie a Nemzeti Választási Irodába. A borítékolt nyomtatványt nemcsak postai úton lehet elküldeni, hanem a Főkonzulátuson is le lehet adni. A regisztrációs nyomtatványt online ugyancsak legkésőbb május 15-e 16 óráig lehet kitölteni. Fontos tudatában lenni annak, hogy a regisztrációs űrlapnak nem például a Főkonzulátusra kell beérkeznie május 15-e 16 óráig, hanem Budapestre, a Nemzeti Választási Irodába. A szavazási levélcsomagok valamikor az említett dátumot követően érkeznek majd – részletezte Juhász Bálint.

A beszélgetés folytatásában kiderült, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával már egyeztettek arról, hogy munkatársai segítenek a felkészülésben a CMH-irodák munkatársainak, azzal a céllal, hogy ez utóbbiak is a polgárok rendelkezésére állhassanak, és célravezetően segítséget nyújthassanak a regisztrációs nyomtatványokkal kapcsolatos kérdésekben. A CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezeteinek a munkatársaihoz szintén egy hónapon át lehet majd fordulni, hangsúlyozta Juhász Bálint, mondva, hogy a részletekről a VMSZ honlapján tájékoztatják a közvéleményt. Oktató videókat ugyancsak készítenek, hogy ezek is segítségére legyenek a polgároknak és otthonról is elvégezhessék a regisztrációval, vagy az adatmódosítással kapcsolatos lépéssort.

Később a szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez, miután május 15-e után megérkeznek a szavazási levélcsomagok: május 25-étől levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Az első lehetséges helyzet

Amennyiben valaki részt vett a 2022-es országgyűlési választáson, szerepel a választói névjegyzékben (központi névjegyzék), és ha nem szeretne változtatni a korábban megadott adatokon, akkor nincsen semmi teendője. Ha a korábbi regisztrációs kérelmében megjelölt szavazási levélcsomag-átvételi helyet vagy értesítési címet meg kívánja változtatni, legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig kérheti adatai módosítását.

A második lehetséges helyzet

Aki nem vett részt a 2022-es országgyűlési választáson, de korábban regisztrált és 2014 óta szavazott bármelyik magyarországi választáson vagy népszavazáson, akkor valószínűleg szintén szerepel a központi névjegyzékben, ám érdemes ellenőriznie az adatokat, vagy új kérelmet benyújtania a regisztráció meghosszabbítására, ha biztosan szavazni szeretne az EP-választáson. A kérelem benyújtható azon a nyomtatványon, amelyet az NVI elnöki levele mellett megküldtek.

A harmadik lehetséges helyzet

Aki még nem regisztrált, vagy 2014 óta egy magyarországi választáson vagy népszavazáson, sem EP-választáson nem vett részt, nem szerepel a központi névjegyzékben, vagy adatai törlésre kerültek. Ebben az esetben ahhoz, hogy szavazhasson a június 9-én esedékes EP-választás magyar képviselő-jelöltjeire, regisztráltatnia kell magát. A kérelmet a magyar hatóság által kiállított okmányaiban (magyar lakcímkártya vagy magyar útlevél vagy magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar vezetői engedély) szereplő adatokkal megegyezően kell kitölteni. A regisztráció alkalmával a polgárnak nyilatkoznia kell arról, hogy hova kéri a szavazási levélcsomagot (a szabadkai külképviseletre vagy lakcímére).

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság