Ugrás a tartalomra

Elfogadták a 2014-es csökkentett parlamenti költségvetést

A szerb parlament adminisztratív bizottsága ma elfogadta a 2014-es parlamenti költségvetést, amely 2,137 milliárd dinárral, azaz kb. 18,7 millió euróval számol.

Ez az összeg mintegy 300 millió dinárral kisebb annál az összegnél, amelyet tegnap elsődlegesen a bizottság elé terjesztettek. Tegnap a bizottsági tagok nem szavaztak a parlamenti költségvetésről, miután kiderült, hogy az 96,5 millió dinárral meghaladja azt a határt, amelyet Lazar Krstić pénzügyminiszter szabott meg.

A hatalmi, de az ellenzéki pártok is megegyeztek abban, hogy a ma javasolt változat sokkal jobb a tegnap előterjesztettnél, noha a bizottság ellenzéki tagjai feltették a kérdést, vajon a tegnapi változathoz képest 300 milliós karcsúsítás valóban reális-e.

Nenad Konstantinović, a bizottság demokrata párti tagja arra figyelmeztetett, hogy a költségvetés “találomra” készül, s feltette a kérdést, hogy lehet az, hogy tegnap még szükség volt arra a 300 millióra, ma pedig már nem. Konstantinovićot az is érdekelte, miért növelték a foglalkoztatottak béreire szánt összeget 45 millió dinárral, valamint, hogy milyen alapon vettek fel 47 dolgozót az idei évben.

Konstantinović azt is megjegyezte, nem érti, miért kell fizetni a Szerbiai RTV-nek a parlamenti közvetítésekért, ha egyszer – ahogyan bejelentették – a közszolgálati médiát a költségvetésből pénzelik.

Bojan Đurić, a bizottság Liberális Demokrata Párthoz tartozó tagja reményét fejezte ki, hogy a 300 millió nem virtuális csökkentés, s 2014-ben nem kell emiatt a költségvetést módosítani.

Đurić szerint az sem reális, hogy a képviselők utaztatására 2014-ben 89 millió dinárt láttak elő, amikor 2013-ban 84 millió költöttek el erre a célra az előrelátott 86 millióból.

Radoslav Vujović, a parlament titkárának szavai szerint megpróbálták csökkenteni a parlamenti szakszolálatoknál dolgozó utazására szánt költségeket, akárcsak a szakszolgálatok munkájára, az épület karbantartására és a felszerelésre szánt összegeket is.

Vujović szerint a bérekre szánt összeget azért növelték a parlamenti szakszolgálat esetében, mert a karrierben való előrehaladás nagyobb fizetést is maga után von, de számítottak a túlórákra is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt