Ugrás a tartalomra

Dačić: Srbija želi da živi kao sav normalan svet

LONDON – Premijer Srbije Ivica Dačić danas je dvodnevnu posetu Londonu počeo sastankom sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, posle čega je na skupu u Četam haus naglasio da je glavni prioritet Vlade na čijem je čelu da Srbija počne da živi „kao sav normalni svet” i da je za to nužno da se i sami Srbi promene.

„Govoriću vam o Srbiji u Evropi, i to u sadašnjem vremenu, bez obzira na činjenicu da nas do formalnog članstva u EU čeka izuzetno dug i isto toliko težak put”, rekao je Dačić u debati na temu „Budućnost Srbije u Evropi”, održanoj u Četam hausu, britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose, jednom od vodećih u svetu.

Premijer je rekao da građani Srbije moraju da se promene, da ne čekaju da im neko pomogne već da sami nešto urade.

„Verujem da mi, građani Srbije, možemo mnogo. I hajde da u to verujemo zajedno, i da na tome zajedno radimo. Da se, zajedno, menjamo i da, zajedno, rastemo”, rekao je on.

Dačić je priznao da Evropa ima svoje muke i svoje prioritete, kao i jasna pravila, koja ne dozvoljavaju nedorađenim državama, sistemima i privredama da budu njen deo, dodavši da ko to ne razume, ne razume ni šta treba da radi da bi bio deo te velike porodice.

„I baš zato, ovoj vladi Srbije, njen osnovni prioritet, njen cilj svih ciljeva, nije to kada će Srbija ući u Evropu, nego, upravo suprotno, kada će Evropa ući u Srbiju. Kada ćemo mi, sami, moći da kažemo da živimo, radimo, i ponašamo se onako kao žive, rade i ponašaju se i svi evropski narodi. Ili, kako to imam običaj da kažem svojim sunarodnicima, kada ćemo 'da živimo kao sav normalni svet'“, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je naglasio da Srbija želi i mora da se promeni, u čemu će morati da joj pomogne i Evropa, i dodao da početak pristupnih pregovora znači da je Srbija krenula evropskim putem.

„Svaka institucija koju na tom putu izgradimo, svaki evropski šraf koji ugradimo u naš sistem, svaki korak koji napravimo ka tom zapadu, biće dokaz da više nismo samo, kako su nas u Engleskoj, tokom Velikog rata zvali, 'čuvari vrata', već da smo ponosan i uspešan narod za koji su svaka vrata otvorena”, poručio je on, navodeći da je to njegov san.

Kako je rekao, ukoliko Srbija ne shvati da jeste deo Evrope, ukoliko u Srbiji ne počne da se živi, radi i ponaša kao u Evropi, i to odmah, teško da „ćemo ikada moći da pređemo tu nevidljivu granicu, da izađemo iz te senke koja postoji još od Berlinskog kongresa, a koja nas stavlja u onaj tamni deo kontinenta, deo zaklonjen od sunca, u turoban, tužan i zaboravljeni istok.„

Dačić je, u okviru debate na temu „Budućnost Srbije u Evropi” u vodećem međunarodnom institutu, podsetio da je Srbija pre stotinak godina već bila deo Evrope, „evropski heroj, pobednik u velikom ratu, poštovana i čak i slavljena”, da je potom iščezla i da ju je zamenila Jugoslavija, koja se i sama raspala 1990-ih godina, posle čega se Srbija ponovo pojavila.

„Za neke to, sa strane, izgleda kao mađioničarski trik - čas te ima, čas te nema, pa te ponovo ima... a za one koji su živote proveli u tom triku... verujte mi, ne znam šta za njih da kažem. Još mi je teže kada njima, čiji su životi u svemu tome propali, lično moram da se obratim. A moram, pošto Srbija ponovo postoji, i pošto sam joj ja premijer”, rekao je on, napominjući da mu je dužnost da ne laže.

„I zato priznajem, evo i vama, da nam je Srbija, pa u najmanju ruku, čudna država. Država u kojoj ni granice nisu do kraja definisane, država opterećena prošlošću, koliko onom slavnom, toliko i onom osuđenom, država nesigurna, do kraja, u svoje nasledstvo, i u svoj identitet. I uz sve to, država osiromašena ratovima, sankcijama, pljačkaškom tranzicijom i zaista kriminalnom privatizacijom. To je danas Srbija”, kazao je Dačić.

Dačić je istakao da je i on lično, zbog dužnosti koju obavlja i vizije Srbije koju ima, pokazao da su promene neophodne i moguće kada je postao prvi srpski političar koji je stegao ruku kosovskom premijeru Hašimu Tačiju.

„U nekim drugim okolnostima, to ne bi bila vest... U našim okolnostima, to je nešto sasvim drugo. Nešto na nivou senzacije. Hašim Tači i ja smo, dame i gospodo, ratovali”, rekao je predsednik Vlade.

Dačić je podsetio da je Tači u Srbiji doživljavan kao zločinac, da mu je nadimak bio „Zmija” i da je za njim bila izdata poternica, dok su njega na Kosovu zvali „Slobin sin” i doživljavali kao deo režima u kojem su kosovski Albanci prepoznavali agresiju i zločin.

„I nas dvojica, sa takvom istorijom, i još više, sa takvim okruženjem, uspeli smo da se rukujemo, sednemo i razgovaramo... Mislim da je, za oba naroda, koja nas dvojica predstavljamo, to bio jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija, njena vlada, njeni ljudi, njene institucije i njen sistem moraju smesta da postanu evropski, a ta promena mora da se dogodi i na čitavom Balkanu.

„Zato što, ako se ne dogodi, mi ćemo, čitavo poluostrvo, zauvek ostati u toj istočnoj senci. U Evropi će da se razgovara, na Balkanu će da se ratuje. U Evropi će da se radi, na Balkanu će da se umire od siromaštva. U Evropi će narodi da se poštuju, na Balkanu će da se istrebljuju”, kazao je Dačić.

Dačić otvara prvi Investicioni dan Srbije sutra u Londonu

Premijer Srbije Ivica Dačić sutra će u Londonu govoriti na otvaranju Londonske berze, a potom otvoriti prvi „Investicioni dan Srbije” koji organizuje Britansko-srpska privredna komora, gde će predstaviti povoljnosti koje Srbija nudi stranim investitorima.

Na skupu, čiji je domaćin vlada Srbije, govoriće i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović, savetnik u Vladi Srbije Alfred Guzenbauer i zamenik generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj Milica Delević, najavila je danas vladina Kancelariaj za saradnju s medijima.

Krstić će govoriti o mogućnostima ulaganja i podsticajima za strane kompanije, a o konkretnim razlozima zašto investirati u Srbiju, prisutne će upoznati prvi čovek nove srpske aviokompanije „Er Srbija” Dane Kondić.

Na Investicionom danu u Londonu govoriće i direktor Agencije za promociju investicija i izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Patrone, predsedavajući Britansko-srpske privredne komore ser Pol Džadž, predstavnik Evropske investicione banke (EIB) Andreas Beikon i mnogi drugi.

Skup treba da predstavi Srbiju kao poželjnu investicionu destinaciju i biće prilika da se pruži uvid u mogucnosti ulaganja u ključne sektore u Srbiji, kao što su automobilska, energetska, poljoprivredna i industrija telekomunikacija.

Tokom boravka u Londonu, premijer Dačić će se sastaće i sa direktorom kompanije „Tata Limited” Dejvidom Lindsmanom i generalnim direktorom „Telenora” Oveom Fredhajmom, navela je kancelarija.

U nastavku posete, u sredu 30. oktobra, Dačić će razgovaraće sa potpredsednikom Vlade Velike Britanije Nikom Klegom.

Szerző (Forrás)
Politika, Tanjug
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt