Ugrás a tartalomra

A bővülés éve

Új térrel gazdagodott a zentai kulturális élet – Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója az eltelt esztendőről
A bővülés éve

A tavalyi év számos újdonságot és kihívást tartogatott a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ vezetőségének és dolgozóinak. Február végén az intézmény élére új megbízott igazgató került Burány Hajnalka személyében.
– A művelődési-oktatási központ a tavalyi évtől kezdve az eddigi három helyett négy részből áll. Hozzánk tartozik a Zentai Városi Könyvtár, a Zentai Városi Múzeum és a Művelődési Ház, valamint most már a Kis Zsinagóga is. Ezek mindegyike a művelődési élet más területén aktív – kezdte évértékelőjét az igazgató.
A tavalyi év egyik nagy pillanata az volt, amikor májusban átadták a kis zsinagóga épületét, ezzel új térrel gazdagodott a zentai kulturális élet. Azóta kiállításoknak és koncerteknek adott otthont, és ezt a jövőben is szeretnék folytatni. Mindemellett megkezdődött a könyvtár leltára is.
– Megtartottuk a nagy rendezvényeinket, mint például a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, a Zentai Művésztelepet, ugyanakkor évről évre a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a szervezője Zenta város ünnepének is. Emellett szeptembertől május végéig számos könyvbemutatónak, kiállításnak, előadásnak adott otthont az intézményhez tartozó alkotóház is. A könyvtár 2023 nyarán a Harry Potter-rajongóknak kedvezett, ugyanis több alkalommal rendeztek ilyen tematikájú foglalkozásokat. Ezek mind nagy népszerűségnek örvendtek, szinte az összes szabad helyre jelentkeztek – mutatott rá Burány Hajnalka, aki hozzátette, a számadatok azt igazolják, hogy az eseményeik több száz, néha több ezer embert is vonzanak.
 

– Tavaly első alkalommal jutott nekem az a megtiszteltetés, hogy megszervezzem és koordináljam a városnapi ünnepségsorozatot. Tizenegy napon keresztül mindenki megtalálhatta a neki való programot, hiszen volt több kiállításmegnyitó, hangverseny és megemlékezés is. Természetesen nem maradtak el az igen népszerű programok sem, mint a nagykoncertek, ahol a pénteki estén Tijana Dapčević szerb énekesnő, szombaton a 3+2 zenekar, valamint Pápai Joci szórakoztatták a közönséget. A kísérőprogramok között volt kézműves-foglalkozás, kirakodóvásár, a gyermekek nagy örömére pedig hőlégballonozás is, és a két nap alatt több mint kétszáz gyermek repülhetett. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy ez a városnap létrejöhessen – emlékezett vissza az igazgató.
A városban lévő intézmények munkája mellett megemlítette a falvakban lévő fiókkönyvtárakat is, ahova igyekeznek minél több programot kivinni, hogy helyben is megtekinthessék azokat. Elmondta azt is, hogy az ott tevékenykedő kollégák is egyre több gyermekfoglalkozást tartanak. 
– A terveink között szerepel, hogy az eddigi rendezvényeket továbbra is színvonalon tartsuk, emellett igyekszünk figyelembe venni a közönség igényeit is, és ha a lehetőségeink engedik, ennek eleget is teszünk. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a Kis Zsinagógát még több tartalommal töltsük meg, hogy rendszeressé tegyük ott a kiállításokat, a hangversenyeket, esetleg a filmvetítéseket. Szeretnénk egy multifunkcionális teret kialakítani ott – zárta gondolatait Burány Hajnalka. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kállai Göblös Nikoletta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP