Ugrás a tartalomra

30 milliót kap Szerbia az EU-tól az árvízkárok szanálására

30 millió eurós vissza nem térítendő támogatással segíti a szerbiai árvízkárok szanálását az Európai Unió – erről írtak alá ma szerződést Obrenovacban. A pénzzel 24 község felújításához járulnak hozzá. Tegnap a szerb kormány elfogadta az árvíz utáni újjáépítési tervet. Az összedőlt házak közül 350-et újjáépítenek, a többi családnak anyagiakkal, 17 és 25 ezer euró közötti összeggel segítenek a felépítésben.

Az Európai Unió által felajánlott 30 millió euróból segítik a mezőgazdaság talpra állását, iskolákat, óvodákat, lakóházakat, tömbépületeket, egészségházakat építenek újjá. A szerződés aláírásának helyet adó obrenovaci általános iskola felújítására is jut majd, mintegy 214.500 euró.

Emellett újabb támogatásra számíthat Szerbia az EU Szolidáris Alapjából, éppen úgy mintha már tagállam lenne – mondta Michael Davenport, az EU szerbiai delegációjának vezetője. Ez az összeg 40-50 millió euró lehet.

Az Európai Unió eddig összesen 150-160 millióval támogatta Szerbiát az árvízkárok után. Ezzel az EU a legnagyobb donátor – szögezte le Jasmina Joksimović eurointegrációval megbízott tárca nélküli miniszter.

A májusban pusztító ár egymilliárd-ötszázharminckétmillió eurós anyagi kárt okozott a 24 leginkább sújtott településen. A katasztrófa leginkább a bányászatot, az energetikát, a mezőgazdaságot és a kereskedelmet érintette. Családok százai pedig fedél nélkül maradtak.

Ez most megoldódni látszik. A szerb kormány ugyanis elfogadta az árvíz utáni újjáépítési tervet. A májusi ár miatt megsemmisült vagy megrongálódott épületek közül 350 házat épít újjá az állam, mintegy 10 ezer tulajdonosnak pedig anyagi támogatással segít a károk helyreállításában.

A program keretében 60, 80 és 100 négyzetméteres lakóházakat építenek, a háztartásban élők számától függően. Van, aki új ház helyett pénzt kap majd. Két- és hárommillió dinár közötti összegre számíthatnak a károsultak.

A sérült házak esetében, a kár mértékétől függően, 120 és 600 ezer dinár közötti összeget utal át az állam a felújításokra. Várhatóan őszre mindenki tetőt tudhat a feje felett.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP