Skip to main content

Áder János Szabadkán fejezte be kétnapos szerbiai látogatását

Áder János Szabadkán fejezte be kétnapos szerbiai látogatását

Áder János magyar államfő Szabadkán fejezte be kétnapos, hivatalos szerbiai látogatását. A magyar köztársasági elnök délután ünnepi műsort tekintett meg a Kosztolányi Dezső Színházban. Az alábbi hír a Pannon RTV beszámolója alapján készült.

Áder János magyar köztársasági elnök diplomáciai kíséretével érkezett a rendezvényre, hogy a vajdasági magyar politikai, közéleti személyekkel együtt alkalmi műsorral emlékezzenek a magyar–szerb megbékélés történelmi eseményére. Áder János beszédében kiemelte, reméli, hogy a csúrogi emlékmű méltóképpen állít emléket 1944/45 ártatlan áldozatainak, és remélhetően tényleg sikerült lezárni a történelemnek ezt a 70 éve nyitva álló fejezetét. „Reméljük, hogy a mai gesztus – a szerb elnök és a magyar köztársasági elnök részéről – valóban egy mindenki számára új, történelmi fejezet nyitányát jelenti, és reméljük, hogy az az emlékmű, amit ma felavattunk, és ahol először koszorúztunk, ezután háborítatlan marad” – mondta Áder János.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: "amikor erre a napra készültünk, tudtuk, hogy felejthetetlen lesz, de hogy ilyen katartikus, megrázó pillanatokkal teletűzdelt nap lesz, arra senki sem számított".

A Kosztolányi Dezső Színházban bemutatott alkalmi összeállítást az Újvidéki Színház készítette Gyarmati Kata rendezésében. Az ünnepi műsort követően Áder János magyar államfő elhagyta Szerbiát, ahol a magyar–szerb történelmi megbékélés jegyében kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodott.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Ostale vesti