Ugrás a tartalomra

Áder János Szabadkán fejezte be kétnapos szerbiai látogatását

Áder János magyar államfő Szabadkán fejezte be kétnapos, hivatalos szerbiai látogatását. A magyar köztársasági elnök délután ünnepi műsort tekintett meg a Kosztolányi Dezső Színházban. Az alábbi hír a Pannon RTV beszámolója alapján készült.

Áder János magyar köztársasági elnök diplomáciai kíséretével érkezett a rendezvényre, hogy a vajdasági magyar politikai, közéleti személyekkel együtt alkalmi műsorral emlékezzenek a magyar–szerb megbékélés történelmi eseményére. Áder János beszédében kiemelte, reméli, hogy a csúrogi emlékmű méltóképpen állít emléket 1944/45 ártatlan áldozatainak, és remélhetően tényleg sikerült lezárni a történelemnek ezt a 70 éve nyitva álló fejezetét. „Reméljük, hogy a mai gesztus – a szerb elnök és a magyar köztársasági elnök részéről – valóban egy mindenki számára új, történelmi fejezet nyitányát jelenti, és reméljük, hogy az az emlékmű, amit ma felavattunk, és ahol először koszorúztunk, ezután háborítatlan marad” – mondta Áder János.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: "amikor erre a napra készültünk, tudtuk, hogy felejthetetlen lesz, de hogy ilyen katartikus, megrázó pillanatokkal teletűzdelt nap lesz, arra senki sem számított".

A Kosztolányi Dezső Színházban bemutatott alkalmi összeállítást az Újvidéki Színház készítette Gyarmati Kata rendezésében. Az ünnepi műsort követően Áder János magyar államfő elhagyta Szerbiát, ahol a magyar–szerb történelmi megbékélés jegyében kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodott.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma