Skip to main content

100 ezer dinárra nőhet az első gyermek után járó támogatás

100 ezer dinárra nőhet az első gyermek után járó támogatás

39 345 dinárról 100 000 dinárra nőhet az első gyermek után járó támogatás összege Szerbiában. A családokról szóló új törvény elfogadásával végleg megszűnhet a babaholmi után járó adó visszaigénylése, ehelyett a szülők 5 000 dináros egyszeri támogatást kapnak majd.

Játékkal telik a délelőtt Vörös Baranyi Tündééknél. A négyéves Emili és az egy éves Patrik édesanyja minden percét lefoglalja, Tündét azonban ez sem riasztotta vissza attól, hogy egy harmadik gyermeket is bevállaljon a férjével.

A legifjabb családtagot február végére várják. Azt mondja, amikor négy évvel ezelőtt megszületett a kislánya, jóval kisebb volt a családtámogatás összege, és kevés dologra volt elég az a pénz. „Ha jól emlékszem 34 ezer dinárt kaptam az első gyerek után. Az alapdolgokra nagyjából elég volt, de sok mindent kellett még venni. Szóval az a 34 ezer dinár nem sok mindenre volt elég, kiságy, babakocsi. Most ennek a növelésnek köszönhetően ez a százezer dinár elég lesz az első gyerek után.”

Juhász Petra éppen a jövő év elejére várja első kisbabáját. Amennyiben elfogadásra kerül a családokról szóló új törvény, ő már százezer dináros támogatáshoz juthat. Mint mondja, könnyen megtalálják majd ennek a pénznek a helyét. „A legtöbb babakelengyét ajándékba fogjuk kapni, viszont a százezer dinár azért lesz jó, mert az egyéb babaholmira, mint például a pelenkák, cumisüveg, tudunk majd költeni.”

A második, harmadik, valamint a negyedik gyerek után járó támogatások összege nem változik a tervek szerint. Azokat azonban többen igényelhetik, mint eddig.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az első gyerek után egyszeri támogatás, a többi után pedig 24 hónapig, tehát két évig jár a támogatás. Ami még újdonságnak számít, hogy bővül a felhasználók köre. Nemcsak azok a családok kapnak támogatást, ahol állandó munkaviszonyban van az anya, hanem a családi gazdaságokat vezető nők is.”

A családokról szóló új törvény elfogadásával végleg megszűnik a babaholmi után járó adó visszaigénylése, ehelyett a szülők 5.000 dináros egyszeri támogatást kapnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti