Ugrás a tartalomra

100 ezer dinárra nőhet az első gyermek után járó támogatás

39 345 dinárról 100 000 dinárra nőhet az első gyermek után járó támogatás összege Szerbiában. A családokról szóló új törvény elfogadásával végleg megszűnhet a babaholmi után járó adó visszaigénylése, ehelyett a szülők 5 000 dináros egyszeri támogatást kapnak majd.

Játékkal telik a délelőtt Vörös Baranyi Tündééknél. A négyéves Emili és az egy éves Patrik édesanyja minden percét lefoglalja, Tündét azonban ez sem riasztotta vissza attól, hogy egy harmadik gyermeket is bevállaljon a férjével.

A legifjabb családtagot február végére várják. Azt mondja, amikor négy évvel ezelőtt megszületett a kislánya, jóval kisebb volt a családtámogatás összege, és kevés dologra volt elég az a pénz. „Ha jól emlékszem 34 ezer dinárt kaptam az első gyerek után. Az alapdolgokra nagyjából elég volt, de sok mindent kellett még venni. Szóval az a 34 ezer dinár nem sok mindenre volt elég, kiságy, babakocsi. Most ennek a növelésnek köszönhetően ez a százezer dinár elég lesz az első gyerek után.”

Juhász Petra éppen a jövő év elejére várja első kisbabáját. Amennyiben elfogadásra kerül a családokról szóló új törvény, ő már százezer dináros támogatáshoz juthat. Mint mondja, könnyen megtalálják majd ennek a pénznek a helyét. „A legtöbb babakelengyét ajándékba fogjuk kapni, viszont a százezer dinár azért lesz jó, mert az egyéb babaholmira, mint például a pelenkák, cumisüveg, tudunk majd költeni.”

A második, harmadik, valamint a negyedik gyerek után járó támogatások összege nem változik a tervek szerint. Azokat azonban többen igényelhetik, mint eddig.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az első gyerek után egyszeri támogatás, a többi után pedig 24 hónapig, tehát két évig jár a támogatás. Ami még újdonságnak számít, hogy bővül a felhasználók köre. Nemcsak azok a családok kapnak támogatást, ahol állandó munkaviszonyban van az anya, hanem a családi gazdaságokat vezető nők is.”

A családokról szóló új törvény elfogadásával végleg megszűnik a babaholmi után járó adó visszaigénylése, ehelyett a szülők 5.000 dináros egyszeri támogatást kapnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír