Skip to main content

Szent László ihlette alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

Szent László ihlette alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

Az egy hétig tartó Ars Sacra fesztivál keretében kortárs festőművészeti kiállítás nyílt szerdán Kelebián. A templomban bemutatott 14 alkotás mindegyikét Szent László ihlette.

Az Ars Sacra az egyházmisszió és a városmisszió kapcsán jött létre 2007-ben Budapesten, azóta minden évben egyre több városban rendezik meg. Kelebián most szervezték meg először, ennek része a mostani kortárskiállítás is.

Paskó Csaba, plébános, Kelebia: „Adva volt az ötlet és az elképzelés, hogy az idei évben, amit a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországon Szent László évnek kiáltott ki, ezt a témát körüljárjuk, és olyan képek szülessenek, amelyek a magyarság szempontjából oly fontos, a magyar identitást erősítő királyunkról szóló alkotásaival is megerősítsük.”

Az emlékévhez is kapcsolódó tárlat képei idén készültek a kispiaci Arte et Natura civil szervezet és a Nagy Lajos galéria felkérésére. Az összeállítás a kortárs alkotók szemszögéből láttatja Szent László királyt.

A kiállítás anyagát Kerekes Sándor képzőművész  válogatta. „Szerintem ezek egyedi elgondolások, egyedi alkotói rálátások a szentképekre, illetve Szent László arcára, vagy a figurájára. Ellenben már vannak benne olyan momentumok, amelyek a huszonegyedik századra utalnak.”

Csütörtökön iparművészeti kiállítással folytatódik a fesztivál, amely különböző tartalmakkal vasárnapig várja a látogatókat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti