Ugrás a tartalomra

Szent László ihlette alkotásokból nyílt kiállítás Kelebián

Az egy hétig tartó Ars Sacra fesztivál keretében kortárs festőművészeti kiállítás nyílt szerdán Kelebián. A templomban bemutatott 14 alkotás mindegyikét Szent László ihlette.

Az Ars Sacra az egyházmisszió és a városmisszió kapcsán jött létre 2007-ben Budapesten, azóta minden évben egyre több városban rendezik meg. Kelebián most szervezték meg először, ennek része a mostani kortárskiállítás is.

Paskó Csaba, plébános, Kelebia: „Adva volt az ötlet és az elképzelés, hogy az idei évben, amit a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországon Szent László évnek kiáltott ki, ezt a témát körüljárjuk, és olyan képek szülessenek, amelyek a magyarság szempontjából oly fontos, a magyar identitást erősítő királyunkról szóló alkotásaival is megerősítsük.”

Az emlékévhez is kapcsolódó tárlat képei idén készültek a kispiaci Arte et Natura civil szervezet és a Nagy Lajos galéria felkérésére. Az összeállítás a kortárs alkotók szemszögéből láttatja Szent László királyt.

A kiállítás anyagát Kerekes Sándor képzőművész  válogatta. „Szerintem ezek egyedi elgondolások, egyedi alkotói rálátások a szentképekre, illetve Szent László arcára, vagy a figurájára. Ellenben már vannak benne olyan momentumok, amelyek a huszonegyedik századra utalnak.”

Csütörtökön iparművészeti kiállítással folytatódik a fesztivál, amely különböző tartalmakkal vasárnapig várja a látogatókat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír