Skip to main content

Visszahódítjuk dicső múltunkat

Visszahódítjuk dicső múltunkat

Február elseje ünnep és öröm az újvidéki magyarságnak, de feladatokat is hordoz

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget.

Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének nevében Erdély Lenke elnök köszöntötte az egybegyűlteket: Február elseje 1748. örökségét, ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását és továbbadását jelenti.

Ünnep és öröm ez a nap, de egyben feladatokat is hordoz magában: megemlékezni dicső múltunkról; visszahódítani a feledéstől, a közömbösségtől, az érdektelenségtől saját értékeinket; ápolni őseink páratlanul gazdag hagyományait; felfedezni és megbecsülni az itt élő kortárs alkotókat; összefogni és örülni közösségi eredményeinknek, de egymás egyéni teljesítményeinek is.

A mi kisebbségi, kulturális rendezvényeink a hűségről és a ragaszkodásról szólnak, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: a múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik. Városnapi ünnepünknek a megemlékezésen túl, az a célja, hogy felmutassuk saját szellemi értékeinket, erősítsük közösségünket hitében és kötelékeiben – mondta az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Miloš Vučević polgármester is, láthattuk/hallhattuk Zima Krisztína komolyzenei előadását, felolvasást Lovas Ildikó és Lennert Móger Tímea szövegeiből, láthattuk Póth Imre filmösszeállítását, a Manó Táncegyüttes, a Tengelice kórus, a Fokos zenekar, valamint a Mitugrász és a Tűzrevaló gyermektáncegyüttesek fellépését.

Az ünnepi esemény bevezetőjeként a színház előcsarnokában megnyílt Dávid Csilla fotóriporterünk szülővárosának születésnapjára összeállított kiállítása. Az Újvidék-emlékalbum elnevezésű fotógyűjtemény a hónap végéig tekinthető meg.

Az ünnepségen elhangzottakról hétvégi számunkban bővebben is beszámolunk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szb
Ostale vesti