You are here

Február elseje ünnep és öröm az újvidéki magyarságnak, de feladatokat is hordoz

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget.

Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének nevében Erdély Lenke elnök köszöntötte az egybegyűlteket: Február elseje 1748. örökségét, ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását és továbbadását jelenti.

Ünnep és öröm ez a nap, de egyben feladatokat is hordoz magában: megemlékezni dicső múltunkról; visszahódítani a feledéstől, a közömbösségtől, az érdektelenségtől saját értékeinket; ápolni őseink páratlanul gazdag hagyományait; felfedezni és megbecsülni az itt élő kortárs alkotókat; összefogni és örülni közösségi eredményeinknek, de egymás egyéni teljesítményeinek is.

A mi kisebbségi, kulturális rendezvényeink a hűségről és a ragaszkodásról szólnak, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: а múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik. Városnapi ünnepünknek a megemlékezésen túl, az a célja, hogy felmutassuk saját szellemi értékeinket, erősítsük közösségünket hitében és kötelékeiben – mondta az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Miloš Vučević polgármester is, láthattuk/hallhattuk Zima Krisztína komolyzenei előadását, felolvasást Lovas Ildikó és Lennert Móger Tímea szövegeiből, láthattuk Póth Imre filmösszeállítását, a Manó Táncegyüttes, a Tengelice kórus, a Fokos zenekar, valamint a Mitugrász és a Tűzrevaló gyermektáncegyüttesek fellépését.

Az ünnepi esemény bevezetőjeként a színház előcsarnokában megnyílt Dávid Csilla fotóriporterünk szülővárosának születésnapjára összeállított kiállítása. Az Újvidék-emlékalbum elnevezésű fotógyűjtemény a hónap végéig tekinthető meg.

Az ünnepségen elhangzottakról hétvégi számunkban bővebben is beszámolunk.

Szerző: 
Magyar Szó, szb