Skip to main content

Hősök formálta identitás

Hősök formálta identitás

Kern Imre átvette az Áder János által adományozott Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést

Tegnap este Palicson megtartották Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának hagyományos, az 1848/49-es forradalom évfordulójának alkalmából adott fogadását. Dr. Babity János főkonzul a palicsi Vigadóban a vajdasági magyarság politikai képviselőit, együttműködő szerbiai partnereit, továbbá egyházi méltóságokat, intézményvezetőket és a civil szféra képviselőit látta vendégül. Ebből az alkalomból Kern Imre államtitkár átvette a Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést. Az est folyamán bemutatták A magyar függetlenségért – 1848/49 című kiállítást. A jó hangulatról a Talentum tánccsoport és a Juhász zenekar gondoskodott.

 

1848 tavaszán Európa elnyomott népei kinyilvánították, hogy elég a nagyhatalmaktól való függőségből és önrendelkezést, egyenlőséget, továbbá kultúrájuk és nyelvük elismerését követelték – emelte ki köszöntőjében dr. Babity János. Mint hozzátette, a szabadságért a magyarok küzdöttek a legtovább, és egyedül a császári csapatok túlereje tudta elfojtani a szabadságharcot. A magyar identitás megóvása és továbbörökítése most is a legszentebb feladat a közösség számára – hallhatták az egybegyűltek.

Babity János továbbá arra mutatott rá, hogy az anyaország hálás azért, hogy a vajdasági magyarság az elmúlt években élt szavazati jogával, mind az országgyűlési választásokon, mind a népszavazáson. Magyarország a határain kívül élő állampolgárai iránti elkötelezettségének újabb bizonyságául, az Európai Unió vonatkozó irányelveit figyelembe véve, kiterjesztette az EU határain kívül élő magyar állampolgárokra a választójogot – emelte ki Babity János.

Magyarország szabadkai főkonzulja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából adott fogadásán emlékeztette az egybegyűlteket, hogy május 26-án most először adatik meg a lehetőség, hogy a külhoni állampolgárok is formálhassák az EU jövőjét. A magyar–magyar összefogás közügyi értelemben kiteljesedett, a szülőföldön való boldogulást pedig a magyar kormány eddig 65 milliárd forint támogatással segítette – emelte ki Babity János. Mint hozzátette, a szabadságharc üzenete és a kormány szándéka ugyanaz: a magyarok fogjanak össze és szeressék a hazájukat.

A vendégek megtekinthették és meghallgathatták Szijjártó Péternek, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének a külhoni magyarokhoz intézett videoüzenetét, amelyben minden határon túli magyart köszöntött a nemzeti ünnep alkalmából. 1848 hősei tudták, hogy hogyan kell dönteni és hogyan kell cselekedni, szívükben pedig hazájuk állt az első helyen – fogalmazott Szijjártó Péter. Mint hozzátette, az akkori hősök tettei átalakították a történelmet és jelentős hatással voltak arra, hogy napjaink magyarsága mit gondol magáról, és arra, hogy mások miként vélekednek a magyarokról.

– Erőt kell tudnunk meríteni 1848 hőseinek a tetteiből, hiszen nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát. Biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti. 1848 hősei nem méricskéltek, nem számolgattak, de nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza érdekeit és a nemzeti érdekeket tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk – fejtette ki gondolatait Szijjártó Péter.

A köszöntőket követően Babity János és dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete átnyújtotta Kern Imrének, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkárának a Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést, amelyet Kern Imre „a vajdasági magyarok felzárkóztatását szolgáló projektumok megindításában mutatott szerepvállalásáért” érdemelt ki. A kitüntetett köszönetet mondott a családjának, minden együttműködő partnerének és munkatársának, aki több évtizedes pályafutása során segítette megvalósítani a közösség érdekeit szolgáló projektumokat, valamint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, amiért felterjesztette a szóban forgó kitüntetésre, továbbá Áder János magyar államfőnek, amiért érdemesnek találta erre.

Kern Imre korábban a sajtónak nyilatkozva azt mondta: nem érzi úgy, hogy különbözne polgártársaitól.

– Sok feladatot kaptam az életben, ezeket igyekeztem teljesíteni, és remélem, hogy legalább részben sikeres voltam. Huszonhét éve vagyok jelen a politikai életben, azóta próbálok a délvidéki magyarok érdekében tevékenykedni. Igyekeztem hozzájárulni ahhoz, hogy délvidéki nemzettársaimnak jobb körülményeket biztosítsunk. Úgy érzem, hogy ez legalább részben sikerült, habár ennek az értékelése nem az én feladatom, hanem a közösségé. Immár 45 éve teszem a dolgom, először vegyészmérnökként gyárat építtettem, majd művelődési házakat építtettem, egyházi létesítményeket újíttatam fel, most pedig nagy infrastrukturális projektumokban veszek részt – fogalmazott Kern Imre.

A rendezvényt Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is megtisztelte jelenlétével. A díszvendéget vastapssal köszöntötte a vendégsereg.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti