Ugrás a tartalomra

Hősök formálta identitás

Kern Imre átvette az Áder János által adományozott Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést

Tegnap este Palicson megtartották Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának hagyományos, az 1848/49-es forradalom évfordulójának alkalmából adott fogadását. Dr. Babity János főkonzul a palicsi Vigadóban a vajdasági magyarság politikai képviselőit, együttműködő szerbiai partnereit, továbbá egyházi méltóságokat, intézményvezetőket és a civil szféra képviselőit látta vendégül. Ebből az alkalomból Kern Imre államtitkár átvette a Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést. Az est folyamán bemutatták A magyar függetlenségért – 1848/49 című kiállítást. A jó hangulatról a Talentum tánccsoport és a Juhász zenekar gondoskodott.

 

1848 tavaszán Európa elnyomott népei kinyilvánították, hogy elég a nagyhatalmaktól való függőségből és önrendelkezést, egyenlőséget, továbbá kultúrájuk és nyelvük elismerését követelték – emelte ki köszöntőjében dr. Babity János. Mint hozzátette, a szabadságért a magyarok küzdöttek a legtovább, és egyedül a császári csapatok túlereje tudta elfojtani a szabadságharcot. A magyar identitás megóvása és továbbörökítése most is a legszentebb feladat a közösség számára – hallhatták az egybegyűltek.

Babity János továbbá arra mutatott rá, hogy az anyaország hálás azért, hogy a vajdasági magyarság az elmúlt években élt szavazati jogával, mind az országgyűlési választásokon, mind a népszavazáson. Magyarország a határain kívül élő állampolgárai iránti elkötelezettségének újabb bizonyságául, az Európai Unió vonatkozó irányelveit figyelembe véve, kiterjesztette az EU határain kívül élő magyar állampolgárokra a választójogot – emelte ki Babity János.

Magyarország szabadkai főkonzulja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából adott fogadásán emlékeztette az egybegyűlteket, hogy május 26-án most először adatik meg a lehetőség, hogy a külhoni állampolgárok is formálhassák az EU jövőjét. A magyar–magyar összefogás közügyi értelemben kiteljesedett, a szülőföldön való boldogulást pedig a magyar kormány eddig 65 milliárd forint támogatással segítette – emelte ki Babity János. Mint hozzátette, a szabadságharc üzenete és a kormány szándéka ugyanaz: a magyarok fogjanak össze és szeressék a hazájukat.

A vendégek megtekinthették és meghallgathatták Szijjártó Péternek, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének a külhoni magyarokhoz intézett videoüzenetét, amelyben minden határon túli magyart köszöntött a nemzeti ünnep alkalmából. 1848 hősei tudták, hogy hogyan kell dönteni és hogyan kell cselekedni, szívükben pedig hazájuk állt az első helyen – fogalmazott Szijjártó Péter. Mint hozzátette, az akkori hősök tettei átalakították a történelmet és jelentős hatással voltak arra, hogy napjaink magyarsága mit gondol magáról, és arra, hogy mások miként vélekednek a magyarokról.

– Erőt kell tudnunk meríteni 1848 hőseinek a tetteiből, hiszen nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát. Biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti. 1848 hősei nem méricskéltek, nem számolgattak, de nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza érdekeit és a nemzeti érdekeket tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk – fejtette ki gondolatait Szijjártó Péter.

A köszöntőket követően Babity János és dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete átnyújtotta Kern Imrének, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkárának a Magyar Érdemrend Tisztikereszt állami kitüntetést, amelyet Kern Imre „a vajdasági magyarok felzárkóztatását szolgáló projektumok megindításában mutatott szerepvállalásáért” érdemelt ki. A kitüntetett köszönetet mondott a családjának, minden együttműködő partnerének és munkatársának, aki több évtizedes pályafutása során segítette megvalósítani a közösség érdekeit szolgáló projektumokat, valamint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, amiért felterjesztette a szóban forgó kitüntetésre, továbbá Áder János magyar államfőnek, amiért érdemesnek találta erre.

Kern Imre korábban a sajtónak nyilatkozva azt mondta: nem érzi úgy, hogy különbözne polgártársaitól.

– Sok feladatot kaptam az életben, ezeket igyekeztem teljesíteni, és remélem, hogy legalább részben sikeres voltam. Huszonhét éve vagyok jelen a politikai életben, azóta próbálok a délvidéki magyarok érdekében tevékenykedni. Igyekeztem hozzájárulni ahhoz, hogy délvidéki nemzettársaimnak jobb körülményeket biztosítsunk. Úgy érzem, hogy ez legalább részben sikerült, habár ennek az értékelése nem az én feladatom, hanem a közösségé. Immár 45 éve teszem a dolgom, először vegyészmérnökként gyárat építtettem, majd művelődési házakat építtettem, egyházi létesítményeket újíttatam fel, most pedig nagy infrastrukturális projektumokban veszek részt – fogalmazott Kern Imre.

A rendezvényt Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is megtisztelte jelenlétével. A díszvendéget vastapssal köszöntötte a vendégsereg.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn (Fotó: Ótos András)
Többi hír