Skip to main content

Jövőre készülhet el az új ivóvízkezelő üzem Szabadkán

Jövőre készülhet el az új ivóvízkezelő üzem Szabadkán

Két új kutat fúrtak és egy épületkomplexumot építettek ki. Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank kölcsönéből finanszírozott befektetés értéke 5 és félmillió euró.

A minőségjavító programban vízkezelő, 2500 köbméteres tartály és nyomásfokozó szivattyúállomás épül.

Az építőelemeket helyezik el az emelődaruk az épületegyüttes egyik részlegénél. Jövőre ihatnak az új ivóvízkezelő vízéből a környékbeliek Palicson, Radanovácon és Szabadkán. Növekszik az üzembiztonság és a kapacitás.
 
Csúcsidőben az új kettes telep besegít Szabadkának, de fő célja Radanovác és Palics ellátása. Az ivóvízkezelő kapacitása 80 liter lesz másodpercenként, de alkalmassá teszik ennek a duplájára is, amennyiben a palicsi turisztikai központ erre igényt tart. A meglévő egyes vízkezelő a Zorka helyi közösség területén 400 litert képes másodpercenként a rendszerbe továbbítani. A víz a vas, ammónia és az arzén szűrése után kerül a tározóba és onnan szivattyúk táplálják a hálózatba. Az épületek az év végéig elkészülhetnek, utána következik a technológia beszerelése.
A kivitelezőnek egyéves próbaüzem áll rendelkezésére, hogy az esetleges felmerülő hiányosságokat elhárítsa - mondta Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója, és hozzátette: „Ez a maximális idő, 2020 végéig kell üzembe helyezni, de amennyiben a próbaüzem elkezdésekor a felügyelőség mindent rendben talál, az engedélyeket megkapják, rövid időn belül is hálózatba lehet táplálni a vizet.”

A szabadkai vízművek 60 kutat üzemeltet, és évente kettőt fúrat, amelyekkel a régieket felváltják. A víz 160 és 200 méter mélyről jön, oda nem jut le felszíni szennyeződés, így az nem fertőződhet.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti