You are here

Két új kutat fúrtak és egy épületkomplexumot építettek ki. Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank kölcsönéből finanszírozott befektetés értéke 5 és félmillió euró.

A minőségjavító programban vízkezelő, 2500 köbméteres tartály és nyomásfokozó szivattyúállomás épül.

Az építőelemeket helyezik el az emelődaruk az épületegyüttes egyik részlegénél. Jövőre ihatnak az új ivóvízkezelő vízéből a környékbeliek Palicson, Radanovácon és Szabadkán. Növekszik az üzembiztonság és a kapacitás.
 
Csúcsidőben az új kettes telep besegít Szabadkának, de fő célja Radanovác és Palics ellátása. Az ivóvízkezelő kapacitása 80 liter lesz másodpercenként, de alkalmassá teszik ennek a duplájára is, amennyiben a palicsi turisztikai központ erre igényt tart. A meglévő egyes vízkezelő a Zorka helyi közösség területén 400 litert képes másodpercenként a rendszerbe továbbítani. A víz a vas, ammónia és az arzén szűrése után kerül a tározóba és onnan szivattyúk táplálják a hálózatba. Az épületek az év végéig elkészülhetnek, utána következik a technológia beszerelése.
A kivitelezőnek egyéves próbaüzem áll rendelkezésére, hogy az esetleges felmerülő hiányosságokat elhárítsa - mondta Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója, és hozzátette: „Ez a maximális idő, 2020 végéig kell üzembe helyezni, de amennyiben a próbaüzem elkezdésekor a felügyelőség mindent rendben talál, az engedélyeket megkapják, rövid időn belül is hálózatba lehet táplálni a vizet.”

A szabadkai vízművek 60 kutat üzemeltet, és évente kettőt fúrat, amelyekkel a régieket felváltják. A víz 160 és 200 méter mélyről jön, oda nem jut le felszíni szennyeződés, így az nem fertőződhet.
Szerző: 
Pannon RTV