Skip to main content

Hitet adó adománycsomagok

Hitet adó adománycsomagok

Élelmiszerre és tisztálkodási eszközökre fordították Mága Zoltán koncertsorozatának bevételét

Az ősszel zajlott 100 templomi jótékonysági koncertsorozat keretében 20 vajdasági településen lépett fel Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Budapesti Primarius Kamarazenekar és a Budapest Gypsy Band kíséretében. A hangversenyek Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósultak meg. A tizenegy napos vajdasági körút során megtartott koncertre mintegy 12 ezer ember ment el, azaz jótékonykodott, melynek eredményeként több mint 2 millió dinár gyűlt össze. A bevételt a CMH Alapítványnak utalták át, amely a tanyagondnoki szolgálat felhasználóinak vásárolt élelmiszert és tisztálkodási szereket. Ezeket a csomagokat hétfőn állították össze Ludason a CMH iroda alkalmazottai, a falugondnokok és a Caritas önkéntesei.

A tanyagondnokok hetente látogatják Vajdaság-szerte a tanyákon, a peremvidéken, az elhagyatott utcákban élő idős embereket, akiknek segítségre van szükségük.

– Azok az idős, beteg vagy rokkant személyek kapják ezeket az adományokat, akik nem részesülhetnek a családjuk támogatásában, illetve kevés a jövedelmük. A falugondnokok a saját környezetükben 51 településen, 17 önkormányzat területén járnak be hozzájuk, és hetente segítik az idős emberek életét – nyilatkozta lapunknak Ric Gábor, a Caritas igazgatója.

A csomagokban liszt, cukor, étolaj, só, tarhonya, gríz, kolbász, szaloncukor, szappan, mosópor, fogkrém, porleves, tea, kávé, húskonzerv és pástétom van, tudtuk meg Bús Ottótól, a CMH Polgári Egyesület koordinátorától.

– Összesen 661 csomagot állítottunk össze. Ezúton szeretnénk megköszönni Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, a jótékonysági koncertsorozat fővédnökének, hogy a falugondnoki szolgálat felhasználóira gondolt, és nekik ajánlotta fel az adományt. Köszönettel tartozunk Mága Zoltánnak is, hogy a felejthetetlen koncerteken túlmenően, önkéntes adománnyal is hozzájárult a nemes ügyhöz. A csomagokat karácsonyig kézbesítik a falugondnokok – mondta az alapítvány koordinátora.

Dudás Károly, a CMH Polgári Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy alapítványuk a kezdetektől segíti a közösség minden korosztályát.

– Alapítványunk immár 18 éve működik, kezdetben a magyar igazolványok ügyében jártunk el, aztán az egyszerűsített honosítások ügyében, az ösztöndíjak jelentős részét is a CMH bonyolítja le, akárcsak az óvodások oktatási-nevelési támogatását, és jogsegélyszolgálat is működik. Számunkra azért volt fontos a falu- és tanyagondnoki hálózat létrehozása, mert a legidősebb korosztályt segíti. Sok idős maradt egyedül, támogatásuk pedig nagyon fontos. A munkatársaink hősies munkát végeznek, tele lélekkel látogatják az egyedül élő embereket, és fiuk helyett fiukként viselkednek velük. Orvoshoz viszik őket, elhányják a havat a házuk elől. Pásztor István úgy gondolta, hogy a legjobb kezekbe juttatja a támogatást, az összeg nem csekély. Az emberek már sejtik, hogy kapni fognak valamit karácsonyra. Remélem, hogy kicsit visszaadja az életkedvüket és valamivel boldogabban kezdik el a 2020-as esztendőt – mondta Dudás Károly.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vas (Fotó: Gergely Árpád)
Ostale vesti