Ugrás a tartalomra

Hitet adó adománycsomagok

Élelmiszerre és tisztálkodási eszközökre fordították Mága Zoltán koncertsorozatának bevételét

Az ősszel zajlott 100 templomi jótékonysági koncertsorozat keretében 20 vajdasági településen lépett fel Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Budapesti Primarius Kamarazenekar és a Budapest Gypsy Band kíséretében. A hangversenyek Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósultak meg. A tizenegy napos vajdasági körút során megtartott koncertre mintegy 12 ezer ember ment el, azaz jótékonykodott, melynek eredményeként több mint 2 millió dinár gyűlt össze. A bevételt a CMH Alapítványnak utalták át, amely a tanyagondnoki szolgálat felhasználóinak vásárolt élelmiszert és tisztálkodási szereket. Ezeket a csomagokat hétfőn állították össze Ludason a CMH iroda alkalmazottai, a falugondnokok és a Caritas önkéntesei.

A tanyagondnokok hetente látogatják Vajdaság-szerte a tanyákon, a peremvidéken, az elhagyatott utcákban élő idős embereket, akiknek segítségre van szükségük.

– Azok az idős, beteg vagy rokkant személyek kapják ezeket az adományokat, akik nem részesülhetnek a családjuk támogatásában, illetve kevés a jövedelmük. A falugondnokok a saját környezetükben 51 településen, 17 önkormányzat területén járnak be hozzájuk, és hetente segítik az idős emberek életét – nyilatkozta lapunknak Ric Gábor, a Caritas igazgatója.

A csomagokban liszt, cukor, étolaj, só, tarhonya, gríz, kolbász, szaloncukor, szappan, mosópor, fogkrém, porleves, tea, kávé, húskonzerv és pástétom van, tudtuk meg Bús Ottótól, a CMH Polgári Egyesület koordinátorától.

– Összesen 661 csomagot állítottunk össze. Ezúton szeretnénk megköszönni Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, a jótékonysági koncertsorozat fővédnökének, hogy a falugondnoki szolgálat felhasználóira gondolt, és nekik ajánlotta fel az adományt. Köszönettel tartozunk Mága Zoltánnak is, hogy a felejthetetlen koncerteken túlmenően, önkéntes adománnyal is hozzájárult a nemes ügyhöz. A csomagokat karácsonyig kézbesítik a falugondnokok – mondta az alapítvány koordinátora.

Dudás Károly, a CMH Polgári Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy alapítványuk a kezdetektől segíti a közösség minden korosztályát.

– Alapítványunk immár 18 éve működik, kezdetben a magyar igazolványok ügyében jártunk el, aztán az egyszerűsített honosítások ügyében, az ösztöndíjak jelentős részét is a CMH bonyolítja le, akárcsak az óvodások oktatási-nevelési támogatását, és jogsegélyszolgálat is működik. Számunkra azért volt fontos a falu- és tanyagondnoki hálózat létrehozása, mert a legidősebb korosztályt segíti. Sok idős maradt egyedül, támogatásuk pedig nagyon fontos. A munkatársaink hősies munkát végeznek, tele lélekkel látogatják az egyedül élő embereket, és fiuk helyett fiukként viselkednek velük. Orvoshoz viszik őket, elhányják a havat a házuk elől. Pásztor István úgy gondolta, hogy a legjobb kezekbe juttatja a támogatást, az összeg nem csekély. Az emberek már sejtik, hogy kapni fognak valamit karácsonyra. Remélem, hogy kicsit visszaadja az életkedvüket és valamivel boldogabban kezdik el a 2020-as esztendőt – mondta Dudás Károly.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vas (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír