Ugrás a tartalomra

VMSZ lakossági fórum Belgrádban

A behozatal és kivitel szempontjából Magyarország jelenleg az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Szerbiának – hangzott el tegnap este a VMSZ helyi szervezetének lakossági fórumán.

A magyarországi statisztikai adatok szerint tavaly 2 és fél milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított Magyarország és Szerbia. Több gazdasági találkozót is tartott a két ország, illetve új határátkelőhelyek nyílnak.

Gárdos-Jovanović Márta, gazdasági tanácsadó, Magyarország belgrádi Nagykövetsége: „Ana Brnabić és Orbán Viktor tíz megállapodást írtak alá, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a gazdasági kapcsolatainkra nézve.

Szeretném kiemelni, hogy aláírtak egy gazdasági és technikai együttműködésről szóló keretmegállapodást is, amely nagy hatással lesz a gazdaság terén megvalósítandó közös projektek kivitelezésére a következő időszakban. Ez a megállapodás mindenekelőtt a feldolgozóipar, az infrastruktúra és a vízgazdálkodás terén megvalósítandó projekteket érinti.” A két ország gazdasági együttműködésének erősödéséhez nagy mértékben hozzájárul a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja is – emelte ki Juhász Bálint.

A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hozzátette: „Nagyon fontos itt Belgrádban a két ország gazdasági kapcsolatairól is beszélni, hiszen a jó kapcsolatok tették lehetővé, hogy ez a program működjön. Ha sikerül lezárnunk ezt a fejlesztési ciklust, akkor úgy gondolom mintegy 250 millió eurós beruházást tudunk megvalósítani. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy 7500 pályázónkból 6700 sikeres volt és 10,2 milliárd dinár támogatást sikerült odaítélni.”  Az utóbbi években komoly magyarországi beruházások valósulnak meg Szerbiában, valamint jelentős az érdeklődés a magyar termékek iránt.

Tavaly a Magyarországra irányuló szerbiai kivitel több, mint 50 százalékkal erősödött. Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Ez az országaink között kialakult rendkívüli együttműködés eredménye, ami természetesen a gazdaság terén is megmutatkozik. Ami a mi munkánkat illeti, a belgrádi Városi Képviselő-testület tagjaként minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy a főváros tekintetében is tovább mélyítsük ezt az együttműködést.”

Magyarország a közeljövőben a közép-szerbiai piacot is szeretné egyre inkább meghódítani – hangzott el a fórumon.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto