Ugrás a tartalomra

Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia Szabadkán

A magyar-magyar kapcsolatok, valamint a Szerbia és Magyarország közötti gazdasági együttműködés további elmélyítése volt a témája a Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia 2017 nevű szabadkai szakmai fórumnak. A konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

A Szabadkán megtartott mezőgazdasági konferencián szó volt a térség mezőgazdaságában rejlő további potenciál kiaknázásáról. Az anyaországi és a vajdasági magyar vállalkozások közötti gazdasági és üzleti kapcsolatok folyamatos fejlesztése az elsődleges feladat – hangsúlyozta a vajdasági mezőgazdasági konferencia megnyitóján Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. „Szeretnénk elősegíteni a vajdasági magyar és a magyarországi magyar cégek, vagy tágabban a szerbiai cégek közötti közeledést, általában az igényeknek, vagy az elképzeléseknek megfelelően.”

Emberemlékezet óta nem volt ilyen jó a kapcsolat Szerbia és Magyarország között. Ez a viszony a gazdasági szereplők együttműködésére is jótékony hatással volt az elmúlt időszakban – emelte ki beszédében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „Ez a segítség nagyon értékes a gazdasági szereplőink erősödése szempontjából. Azoknak az erősödésével kapcsolatban is, akik mezőgazdasággal foglalkoznak. Ám ezek a források kiemelten fontosak Szerbia gazdasági fejlődésének a szempontjából is. Azok a pénzek az országba érkeznek. Az eszközök, az itt élő családokat erősítik. Itt járulnak hozzá a bruttó nemzeti össztermék növeléséhez.”

A magyar-magyar együttműködés elmélyítése is fontos cél – erről Oláh Zsanett beszélt. A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója kifejtette: a magyarországi befektetők és a vajdasági vállalkozók között szoros kapcsolatot kell kiépíteni, hogy Vajdaság és egész Szerbia gazdaságilag is felzárkózzon a térség államaihoz. Ebben a Magyar Kormánynak is kiemelt szerepe van. Oláh Zsanett, vezérigazgató, Magyar Nemzeti Kereskedőház: „Ezek a lehetőségek azok a lehetőségek, amelyek mindkét ország számára fontosak, hiszen azok a források, amelyek rendelkezésre állnak, azok a piaci lehetőségek, amelyek a vajdasági magyar vállalkozók piaci lehetőségeit bővítik, azok itt teremtenek munkahelyeket. Itt teremtenek adófizetői dinárokat.”

Németországot követően Magyarország Szerbia legjelentősebb gazdasági partnere. Ez konkrét számokban is megnyilvánul – hangsúlyozta Szabadka polgármestere. Bogdan Laban, polgármester, Szabadka : „A Magyarországgal folytatott árucsere összértéke 2016-ban 155 millió dollárt tett ki. Ez 8,2 százaléka az összesített árucserének.”

Az érdeklődők szakmai előadásokat is hallhattak, valamint az anyaországi és a helyi vállalkozók tapasztalatot is cserélhettek egymással.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto