Ugrás a tartalomra

Szűz Mária születésnapját ünnepelték a doroszlói Szentkútnál

Több ezer hívő ünnepelte Szűz Mária születésnapját a doroszlói Szentkútnál. Keresztúti ájtatosággal és ünnepi püspöki nagymisével tisztelegtek a Szűzanya előtt. Az ünnepi szentmisét a munkácsi megyéspüspök celebrálta.

A szentkút vízének gyógyító erejében bízva sokan lábmosással kezdték a napot Doroszlón. Mások üvegekbe töltötték a vizet, hogy az otthoniaknak is vigyenek belőle. Guci Attila, Temerin: „Gyógyhatású víz, megmostam a lábamat, megmosdattam. Csoda valami hatása van.”

A kegyhely középkori neve Bajkút volt. A tömeges zarándoklatok egy csodálatos gyógyulás után kezdődtek el a településen.

Verebélyi Árpád, plébános, a kegyhely őre: „Zablócki János, egy gombosi származású vak, álmában utasítást kap, hogy jöjjön a szentkút vizére, és mossa meg a szemét, és ez a gyógyulás lesz, ami egy újabb löketet ad a szentkúti zarándoklatnak.”

Azóta évről évre itt adnak hálát, és itt fordulnak kéréssel a Szűz Máriához. A fehér, kék szalagos ruhába öltözött lányoknak, az úgynevezett Mária-lányoknak kitüntetett szerepük van Kisboldogasszony napján, ők viszik ugyanis vállukon a Mária-szobrot.

Kovács Krisztina, Mária lány: „Ezt a ruhát a szüleinktől és dédszüleinktől örököltük. Általában ilyen nagyobb ünnepségekkor, a szentmisén öltjük fel. A Máriát visszük, általában négy lány, valamint két lány a zászlót viszi.”

Az ünnepi szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrálta.

Msgr. Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök, Kárpátalja: „Nagyon nagy öröm számomra mindig, de különösen most, a Fatima évében, Mária-kegyhelyekre zarándokolni.”

A misét oltáriszentségi körmenet követte, a templomtól egészen a Szentkútig.

A szentmise után Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, a doroszlói kegyhely és magának a búcsúnak a hangulata kivétel nélkül mindenkit megérint és feltöltődve, megnyugodva térhetnek innen haza a hívek.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ezek a szentkúti találkozások mindig megérintenek, merthogy olyan az egésznek a hangulata, és nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ezt másképp éli meg, és nem hiszem, hogy van olyan ember, aki itt van és aki legalább az itt tartózkodása ideje alatt nem merül önmagába, és nem próbál a hitünkben valamiféle kapaszkodót találni.”

A búcsún elhangzott, hogy jövő ilyenkor már sokkal jobb körülmények várják a zarándokokat. Kialakítanak számukra egy helyiséget, ahol tisztálkodásra is lesz lehetőségük. Az építkezést a magyar kormány is támogatja.

Fülöp Attila, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Ez a közösség, aki ezt magának érzi, az tovább fogja tudni adni, hogy legyen egy olyan friss generáció is, aki látni fogja, akinek kell bizonyos szempontból a kényelem is.

Tehát át tudjanak költözni, be tudjanak menni az eső elől, de mégis lássák azt, hogy itt együtt vannak, és amikor a hétköznapok gondjaival küzd valaki, akkor megmaradjon az az élmény a következő egy évben is, szeptember elejéig, hogy együtt vagyunk, sokan vagyunk együtt, és akkor is tudunk egymásnak segíteni, hogyha több ezren éppen nem vagyunk együtt.”

A doroszlói zarándoklat két napján, amelynek idei fő témája a Fatimai jelenés 100. évfordulója volt mintegy hétezer hívő vett részt.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról