Ugrás a tartalomra

Szabadkán kezdődött a külhoni családi vállalkozások éve program körútja

Míg korábban a család volt a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus éveinek középpontjában, addig az elmúlt két évben a gazdaság és a vállalkozásfejlesztés került előtérbe, amelynek köszönhetően a szülőföldön való boldogulást támogatja a Magyar Kormány – hangzott el a külhoni családi vállalkozások évével kapcsolatos Kárpát-medencei körút első állomásán, Szabadkán. 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve. A tematikus év pénzügyi kerete egymilliárd forint.

A külhoni családi vállalkozások évének pályázati rendszerében bárki részt vehet, aki ilyen típusú vállalkozást tart fenn.

Nem kizáró ok a Prosperitati Alapítvány pályázatain való korábbi részvétel. A muzslyai Dani János már kétszer pályázott az alapítvány kiírásaira, most érdeklődik a külhoni családi vállalkozások évének lehetőségei iránt is. Dani János, Muzslya: „Most február 4-én volt tízéves a cégünk, szódavízzel foglalkozunk, pályáztam már egyszer, filtereket kaptunk a vízre, mifelénk elég rossz a víz minősége, azután még egyszer pályáztam, most új gépeket kaptunk.”

Számos családi vállalkozás működik Vajdaság-szerte, amelyek az új tematikus évnek köszönhetően helyzetbe kerülnek, fejlődhetnek, ezáltal pedig munkahelyteremtéssel segíthetik a szülőföldön való boldogulást. Séta Árpád nyomdaipari vállalkozást vezet. Célja annak bővítése. Séta Árpád, Bácsfeketehegy: „Mi szeretnénk tovább bővíteni a gépparkunkat, ez azt jelenti, hogy a palettánkat is tudjuk növelni, ennek folytán szerintem a munka is több lesz, illetve szintén a saját gyártásunk tud majd bővülni.”

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság körútjának első állomása Szabadka volt. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a helyszínválasztás nem ok nélkül történt.

„Ez nem a véletlen műve, hanem annak a teljesítménynek a következménye, amit a vajdasági magyar közösség az elmúlt években térség- és gazdaságfejlesztési elképzelésben és annak megvalósulásában produkált.

Én örömmel vettem a tavaly december elsejei MÁÉRT-ülést, amikor úgy döntöttünk, hogy az idei év a családi vállalkozások éve lesz. Ez egy logikus építkezésnek a következő fázisa.”

Az elmúlt időszakban a nemzetpolitika új alapokra helyeződött – jelentette ki Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki előadásában az idei tematikus év fontos tudnivalóit vázolta fel a rendezvényen megjelent érdeklődőknek. Az idei tematikus évre egymilliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 600 milliót a családi vállalkozók támogatására fordítanak, 230 milliót fiatal vállalkozók ösztönzésére, míg a maradék 170 milliót a kísérőprogramok finanszírozására fordítják. A pályázatokat még nem írták ki, de legkésőbb júliusig ez megtörténik. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Ami biztosan benne lesz, az egyik döntő kritérium a magyar állampolgárság kérdése, legalábbis azokon a területeken, ahol a magyar állampolgárság elérhető és emiatt senki semmilyen negatív meghurcoltatást nem kell, hogy elszenvedjen. Lehet, hogy azt is meg fogjuk nézni, hogy eddigiekben milyen módon kötődtek már különböző pályázatainkhoz, megpróbáljuk a párhuzamosságokat is kiszűrni, de természetesen mindazokat is kapacitáljuk, akik már a nagy gazdaságfejlesztési programnál pályáztak, csak más módon esetleg, és itt is pályáznának, tehát ez nem kizáró feltétel a Vajdaságban.”

A szerdai szabadkai eseményen a vajdasági érdeklődők a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület családi nagyvállalatainak és helyi családi vállalkozások képviselőivel konzultálhattak, valamint arról tájékozódhattak, hogy a családi vállalkozások sikeres működéséhez milyen eszközök szükségesek. A Nemzetpolitikai Államtitkárság körútja több Kárpát-medencei területen folytatódik. Egyebek között Komáromba, Eszékre, Lendvára, Beregszászra és Csíkszeredára is ellátogatnak majd.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto