Ugrás a tartalomra

Paganini József tüzérszázados sírhelyét koszorúzták

A szabadságharc és forradalom kiemelkedő személyiségének síremlékénél minden évben elhelyezik az emlékezés virágait. A szervező Lányi Ernő IME mellett számos szervezet rótta le kegyeletét.

Felcsendült a magyar himnusz a szabadkai Zentai úti temetőben. Így vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezés Paganini József sírhelyénél. Az olasz származású tüzérszázados a forradalom kitörésekor azonnal a magyarok oldalára állt. Paganini Szabadkáért adta az életét 1849. március 5-én, így itt is temették el. Baráth Gábor, történész: „Ő az 1849-es kaponyai ütközetben volt tüzérszázados. Ebben a csatában szerzett halálos sebet, amikor az volt a kérdés, hogy a Zombor irányából érkező szerb csapatok, akik a császár oldalán, tehát Ferenc József oldalán harcoltak, elfoglalják-e a várost avagy sem. Akkor ők túlerőben voltak, négyezer fős hadseregről beszélhetünk, akik Zombor felől érkeztek. A magyar csapatokat Gaal ezredes vezette háromezer fővel, egy katonai csel segítségével győzelmet arattak.”

Paganini sírhelyénél lassan két évtizede tartanak megemlékezéseket minden év március 14-én. A `48-as hősök gondolkodás nélkül életüket adták a szabadságért - mondta Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke. „Tulajdonképpen példát mutattak, és ha nem ápoljuk az emlékeiket, akkor a saját identitásunkat tagadjuk meg ezáltal. Ezért fontos, hogy legalább az emlékeink éltessék őket.”

Horvát Tímea Szabadka önkormányzata nevében koszorúzva elmondta, a 170 évvel ezelőtti események történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményei, amelyek az egész magyarság számára fontosak. „Ennek az az üzenete, hogy azok, akik a `48-`49-es években nagyokat mertek álmodni, nagyokat tudtak tenni közösen és együtt, a legnagyobb örökséget hagyták a magyarság részére, a szabadságot és a parlamentáris demokrácia megalakulását is egyben. Mi kötelesek vagyunk ezt éveken keresztül ápolni és továbbvinni az utókor részére.

A Lányi Ernő IME és Szabadka Város önkormányzata mellett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a VMSZ, a VMMSZ és a Szent György Lovagrend képviselői is megkoszorúzták a síremléket.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról