Ugrás a tartalomra

Konferencia a német nemzeti kisebbséghez tartozóknak

Konferenciát szerveztek a német nemzeti kisebbséghez tartozóknak a zombori megyeházában. A 2011-es népszámlálás szerint Szerbiában 4064, ebből Vajdaságban 3272 német él.

A megnyitón elhangzott, hogy az ország és államfője, Aleksandar Vučić arra törekszik, hogy a nemzeti kisebbségek meg tudják őrizni identitásukat. Ez visz minket a multikulturális jövő felé - mondták.

A szimpóziumot a Konrad Adenauer Alapítvány szervezte. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, a nemzeti tanácsokról szóló törvény egyik legfontosabb mozzanata, hogy az identitás megőrzése szempontjából kiemelkedő kérdéseknek az intézése a nemzeti tanácsok hatáskörébe került.
Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A számok valóban fontosak egy-egy közösség életében, de talán ennél sokkal fontosabb két másik dolog. Az egyik az az intézményes keret, amiben egy-egy nemzeti közösség él, illetve az a belső energia, amiket hordoz magában. Ami az intézményes keretet illeti, azt gondolom, az utóbbi tíz évben Szerbiában jelentős lépések történtek annak érdekében, hogy ez az intézményes keret olyanná váljon, hogy függetlenül a lélekszámtól a nemzeti közösségek meg tudják őrizni az identitásukat.”
 
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto