Ugrás a tartalomra

34 támogatott család

A Prosperitati alapítvány az elmúlt közel három évben 373 falusi ház vásárlását támogatta

Kisbaba gügyögéstől és gyermekzsivajtól volt hangos a szabadkai Galéria Hotel konferenciaterme, ahová szerződés aláírásra érkeztek a Prosperitati Alapítvány támogatottjai.

Ezúttal a negyedik pályázati körben, a falusi házvásárlási kiírás harmadik döntési körében támogatást nyert 34 család, illetve személy írhatta alá a támogatói szerződést. Az alapítvány legfeljebb 10 ezer euró vissza nem térítendő támogatás ítélt meg házanként. A családok, szülők ennél drágább házat is vásárolhattak, ám az önrész legfeljebb 20 ezer eurót tehetett ki, vagyis a házak felső értékét 30 euróban határozták meg.

Ezzel 373-ra növekedett a Prosperitati Alapítvány, illetve a magyar kormány jóvoltából megvásárolt családi házak száma. 2016-ban 78 falusi ház megvásárlását támogatta az alapítvány, majd a tavaly augusztusban meghirdetett és novemberben lezáruló pályázaton 295 ház megvásárlását. A szóban forgó pályázati kiírásra 318 pályázat érkezett be, nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint ügyvezető. Szavai szerint az első döntési kört követően 63 támogatási szerződést írtak alá, a másodikat követően 193-at, most pedig 34 szerződést. Ebben a pályázati körben összesen 3 millió euró értékben támogatták a házvásárlást, emelte ki Juhász Bálint.

A gazdaság- és térségfejlesztési stratégia keretében tavaly másodszor kiírt házvásárlási pályázat egyik feltétele az volt, hogy a családok, illetve az egyedülálló szülők nagyobb telekkel körbeölelt házat vásároljanak. Ezzel kapcsolatban Juhász Bálint elmondta, hogy az egyik cél a természeti kincsek megtartása volt, de a falvak erősítéséhez köthető demográfiai-szociológiai tényezők is szerepet játszottak, amikor megfogalmazták ezt a feltételt. Ezért a fenntartási beszámolóban arra is rákérdez majd az alapítvány, hogy ki milyen célra használja a telket, ami persze nem jelenti azt, hogy a családoknak hivatásosan kellene mezőgazdasági, vagy ipari tevékenységgel foglalkozniuk, megvalósulhat ez kereset-kiegészítő jelleggel is, magyarázta Juhász Bálint.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének elmondása szerint tekintettel a házvásárlási pályázat népszerűségére, idén újabb pályázati kört hirdetnek meg ebben a kategóriában.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto