Ugrás a tartalomra

24 magyar elsős kezdte meg tanulmányait a Majsai Úti Általános Iskolában

A magyar állam támogatásának köszönhetően jóval előnyösebb helyzetben vannak a magyarul, anyanyelvükön tanuló diákok a többségi nemzet nyelvén tanulóknál - mondta el ma Petkovics Márta Szabadkán.
Az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja adta át a legkisebbeknek a beiskoláztatási tanszercsomagokat. Vajdaság-szerte mintegy 1400 magyar elsős kapta meg az ajándékot. 
Hétfő reggel pontban fél 8-kor a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában is becsengettek. Ebbe a tanintézménybe csaknem 700 diák jár, nagyjából fele-fele arányban magyar illetve szerb tagozatra. Az idén 24 elsős magyar kisdiák számára, reggel 8 órára szerveztek fogadást.

Rövid ünnepi műsorral köszöntötték a két szerb és egy magyar első osztály kisdiákjait.
Bognár Beáta, igazgató, Majsai Úti Á.I., Szabadka: „Nagyon nagy nap ez a mai, mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, mind pedig nekünk, pedagógusoknak, hiszen mától a gyerekek elsősökké válnak, mától ezek a gyerekek a Majsai Úti Általános Iskola tanulóivá válnak, ez természetesen nagyon nagy öröm és boldogság számunkra, ilyenkor ezeket a tanulókat köszönteni.” Az ünnepi műsor után az elsősök szüleikkel együtt indultak el, hogy megismerkedjenek a tantermükkel, ahol az MNT beiskoláztatási ajándékcsomagjai várták őket. A gyerkőcök örömmel bontogatták a tornazsákot, füzeteket, színes ceruzákat, tolltartót és sok más tanszert tartalmazó csomagot. Pletikoszity Dittának egy valami különösen tetszett.
„- Az ugrókötél. Meg ez az anyag, ilyen van a barátnőmnek is, Hajdújáráson.
- És mit találtál még a csomagban?
- Találtam egy ilyen fejlesztőt, ami az iskolásoknak való, nem tudom mi ez.
- Számológép?
- Számológép, igen.”
A szülők ma már tudatosan taníttatják gyermeküket anyanyelvükön, magyarul. Feró Tünde, szülő: „Fontos, hogy az anyanyelvet már kiskorától elsajátítsa, tehát pontosan tudjon írni, olvasni, mert a későbbiekben, ha ez most nem sikerül, akkor lehetetlen.” A magyar állam az MNT közreműködésével már óvodás kortól, egészen az egyetemi tanulmányukig számos támogatást és kedvezményt biztosít a szülőföldjükön magyarul tanuló gyerekeknek és fiataloknak - hívta fel a szülők figyelmét Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. Az egyik legjelentősebb ilyen támogatás éppen a beiskoláztatási csomag, amit minden évben megkapnak a vajdasági magyar elsősök. Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ezeket a felszereléseket akár negyedik év végéig is tudják használni, ha szépen megőrzik, és a tanítónők gondosan ügyelnek arra, hogy közösen is használják ezeket, ez körülbelül egy 40 euró dinár ellenértékű csomag, ami hát egy jelentős kiadás főleg ott, ahol több gyerek indul szeptember elsejétől iskolába.” Az idén újdonságként a csomagba bekerült a Gőgös-Gúnár-Gedeon című könyv is.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto