Ugrás a tartalomra

A színház erőt ad

Az Újvidéki Színház hétfőn este ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját

Hétfőn ünnepelték az Újvidéki Színház fennállásának 40. évfordulóját. A jubileum alkalmából rendezett gálaestre Ferenc Judit írt darabot Negyven címmel, amely a színház múltjáról és jelenéről szól. A színház egész társulata részt

Hétfőn ünnepelték az Újvidéki Színház fennállásának 40. évfordulóját. A jubileum alkalmából rendezett gálaestre Ferenc Judit írt darabot Negyven címmel, amely a színház múltjáról és jelenéről szól. A színház egész társulata részt vett benne, a rendezője pedig Puskás Zoltán. Az előadást az elmúlt négy évtizedre való visszatekintés előzte meg.

– Kik ők, akik nélkül biztosan nem találtunk volna rá arra az útra, amely elismertségünkhöz és megbecsültségünkhöz vezetett bennünket? Fejes György, Romhányi Ibi, F. Várady Hajnalka, Ladik Katalin, Ábrahám Irén, Bicskei István, Soltis Lajos, Pásthy Mátyás, Ferenczi Jenő, Tusnek Ottília...és annyian mások, igaztalanul meg nem említettek, elfelejtettek. És a nagy rendezők: Vajda Tibor, Radoslav Dorić, Harag György, Ljubomir Draškić, L'uboslav Majera...

Az újabb idők nemzedékei – a teljesség igénye nélkül – szintén ennek a szellemiségnek jeles képviselői: Faragó Edit, Csernik Árpád, Szorcsik Kriszta, Mezei Kinga, Balázs Áron, Nagypál Gábor, Krizsán Szilvia, Elor Emina...– mondta egyebek között Vencel Valentin igazgató az ünnepi beszédében. – Nem mulaszthatjuk el most sem megköszönni Újvidéknek, hogy a negyven év során – a legnehezebb körülmények között is – biztosította a vágyaink nagy részéhez szükséges feltételeket – hallottuk az igazgatótól.

– A színház egy lélegző intézmény. Élete van. Sejtjei a színészek, szervei a munkatársak, szíve a közösség, és vére a közönség. Organikus egységben lehet csak elképzelni a színházat, és mint ilyen, folyamatos változásban, megújulásban van.

Ha jól bánunk vele, képes arra, hogy mindig friss és fiatal maradjon, ugyanakkor a színház testének ráncait büszkén kell viselnünk, hiszen a régi előadások bűvölete adja meg azt a szellemiséget, amelyből az új sikerek születnek. Vagy így, vagy úgy, a színház erőt ad. Mert közösségi élmény.

Az ember a többiekkel együtt tud létezni zajos magányban. Ma este megidéződnek bennünk negyven év emlékei, köszönettel adózunk azoknak a művészeknek, akiknek jelenléte mái napig érződik és őrződik, és minden színházi dolgozónak, aki valaha is hozzájárult az Újvidéki Színház tevékenységéhez – mondta Gyarmati Kata művészeti vezető.

A színház első bemutatója 1974. január 27-én volt, ennek a napját ünnepelték hétfőn este. Az emlékezetes előadás Örkény István: Macskajáték című műve volt, Vajda Tibor rendezésében, N. Kiss Júlia, Tusnek Ottília, F. Várady Hajnalka, Pribilla Valéria, Ladik Katalin, Ádám Olga, Horváth József, Fischer Károly, Lőrincz Lajos szereplésével.

A színház a születésnapját három szakaszban ünnepli meg: januárban, áprilisban és júniusban. A januári programon belül 20-tól 27-ig mindennap előadást tartottak és amely a tegnapi gálaesttel zárult. Áprilisban Budapesten, a Nemzeti Színházban vendégszerepel az újvidéki társulat az Opera Ultima című darabbal. A fináléra pedig az idény végén, júniusban kerül sor.

A színház új weboldala tegnap lépett életbe és a következő címen érhető el: www.uvszinhaz.com. Az elmúlt 40 év teljes előadásanyaga pedig a K. Kovács Ákos dizájnolta internetes oldalon tekinthető meg a 40ev.uvszinhaz.com címen.

Az előadás előtt Léphaft Pál színházzal kapcsolatos karikatúra-kiállítását Vencel Valentin igazgató és Gyarmati Kata művészeti vezető nyitották meg. Léphaft Pál munkásságát Heinermann Péter, Németh Ferenc és Klemm József méltatta.

– A kiállításon már korábban elkészült karikatúráimat állítottam ki. Ezeken színészeket, szerzőket, rendezőket és színházhoz közel álló személyeket örökítettem meg. A színészek nemcsak a színpadon, hanem a karikatúrákon is színesen szerepelnek – nyilatkozta Léphaft Pál.

A jubileumi rendezvényen felavatták az igazgatók falát, amelyen a színház eddigi vezetőinek portréi láthatók.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Vadócz Márk
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto