Ugrás a tartalomra

Pacsér betelepítésének 230. évfordulóját ünnepelték

Istentisztelettel, énekekkel, szavalatokkal és a kopjafa megkoszorúzásával ünnepelték Pacsér betelepítésének 230. évfordulóját. Az ünnepi megemlékezésre a falu testvértelepüléséről, Kisújszállásról és a környező falvakból is érkeztek vendégek.  

Tömegesen érkeztek a hívek a pacséri református templomba. Ünnepi istentisztelettel kezdődött a falu betelepítésének 230. évfordulója. A kisújszállási lelkésznő beszéde, a helyiek szavalatai, citerajátéka és énekei tették még ünnepélyesebbé a megemlékezést. Rózsa Imre törzssgyökeres pacséri. Meghatódva mesélt szülőfaluja múltjáról. „Magyarországon születtem, utána lett Jugoszlávia, utána Szerbia és Crna Gora, most pedig már Szerbia. Nincs is szándékomban elmenni. Ötödik országot nem szeretnék, esetleg, ha a Jóisten úgy akarja, hogy az ő országába eljussak. Az lesz az utolsó.”

Pacsérra 1786-ban telepedtek le a Kisújszállásról bevándorló családok. A két testvértelepülés azóta is szoros kapcsolatot ápol egymással. Kecze István, polgármester, Kisújszállás, Magyarország: „A legfőbb üzenete ennek a kapcsolatnak, hogy igyekszünk tovább szélesíteni. Nem az a lényeg, hogy a vezetők találkozzanak, nem az a lényeg, hogy a polgármesterek egy asztalnál megbeszéljék, hogy mi volt 230 évvel ezelőtt, hanem gazdasági kapcsolatokkal lehetne bővíteni és segíteni egymást abban, hogy a hasonló problémákat megoldjuk.”

 

Több évtizeddel korábban hatezren laktak Pacséron. Ez a szám mára 2700-ra csökkent. A helyi vezetőség igyekszik visszavonzani az elvándorolt fiatalokat. Szombathy Zoltán, tanácselnök, Pacsér HK: „Két éve már működik a tófürdőnk, az idén meg fog indulni a fedett rész. Ez egy kitörési pont. Kellenek még ilyen kitörési pontok, szükségünk van még ilyen kitörési pontokra. Én úgy gondolom, hogy nagy segítség a magyarországi támogatás, amit a magyarországi kormány hagy jóvá a vajdasági magyarok számára. Ez is egy kitörési lehetőség, hiszen földvásárlás, házvásárlás, fóliasátrak építése. Olyan irányba tudnak elmozdulni az itt élő emberek, hogy ha kemény munkával is, de meglehet élni.”

A helyi lakosokkal együtt ünnepelt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke is.

A református templomkertben elhelyezett kopjafa is a helyi lakosok gyökereit szimbolizálja. Pacsér betelepítésének 230. évfordulója az emlékfa megkoszorúzásával ért véget.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto