Ugrás a tartalomra

Mezőgazdasági Fejlesztési Irodát avattak a VMSZ képviselői Tóbán

Mezőgazdasági Fejlesztési Irodát avattak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a bánáti Tóbán. Az iroda segíti majd a helyi gazdákat, hogy jobban eligazodjanak a pályázati lehetőségek között és időben információhoz jussanak az állami támogatásokról. A VMSZ politikusai tegnap a Tisza másik felén lévő Adára is ellátogattak, ahol családokkal beszélgettek.

A tóbai gazdák többsége lemondott az állattenyésztésről. Azt mondják, kiszámíthatatlan a jószág ára. A növénytermesztés mellett döntöttek inkább. Problémát okoz viszont, hogy az állami támogatások késnek, és így nem tudják időben elkezdeni a munkálatokat.

Hódi Ervin, termelő, Magyarcsernye: „Az elvárások azok volnának, mint egy rendes, normálisabb nyugati államban, hogy már ott január, február körül, amikor tervez a gazda, hogy amikor a legnagyobb befektetései vannak úgy műtrágya, alapanyagok, vetőmagok megvásárlására, hogy akkor már kézbesítenék legalább egy részét a támogatásnak, legalább a felét.”

A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői tegnap Tóbán több gazdát is meglátogattak. Ismertették programjukat. A mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban a VMSZ alapvető elvárása a támogatási rendszer kiszámíthatósága. „Ilyen találkozókon akár 10-15 termelővel is tudunk találkozni, tudunk beszélgetni, tudunk válaszolni a kérdésekre, és egészen közvetlenebb formában történik a beszélgetés” – mondta Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője.

Tóbán az újonnan megnyílt Mezőgazdasági Fejlesztési Iroda segíti majd a gazdák tájékozódását. Juhász Attila, a VMSZ tartományi képviselője elmondta: „A falugazdász-hálózaton belül a mi községünkben is segíti a mezőgazdasági termelőket, segíti a termelőket abban, hogy az újraregisztrálási procedúrát gördülékenyebben tudják elvégezni.”

Adán négy családhoz látogattak el a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjelöltjei. Köztük egy nyugdíjas házaspárhoz, egy vállalkozóhoz, egy volt vállalkozóhoz, valamint egy gyári munkáshoz. A beszélgetés során szó esett a párt gazdaságfejlesztési terveiről is. „Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy vállalkozhassanak a vajdasági magyarok, hogy nagyon kedvező feltételek mellett alapeszközök, gépek beszerzéséhez tudjanak hozzájutni, illetve ilyen módon a fiatalok munkalehetőségekhez juthatnának ezeknél a vállalkozásoknál” – nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ képviselőjelöltje.

A VMSZ csökkentené a munkanélküliséget. A program megvalósításának pénzügyi alapját anyaországi támogatásból és EU-s pályázati forrásokból biztosítja a magyar párt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto