Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Sárközi Ferenc Tájmúzeum Bácsfeketehegyen

Sokan voltak kíváncsiak a bácsfeketehegyi Kultúrotthon udvarában a Sárközi Ferenc Tájmúzeum emléktáblájának leleplezésére és az újonnan épült Tájmúzeum megnyitására, valamint az ott kiállított tárgyakra. Sárközi Ferenc tanár úr közel öt évtizeddel ezelőtt kezdte meg a bácsfeketehegyiek padlásain sorakozó, használaton kívül helyezett régi használati tárgyak tudatos gyűjtögetését.

Az értékes gyűjteményt a lánya, Sárközi Otília bocsájtotta a Tájmúzeum rendelkezésére.

Az ünnepélyes megnyitón Bojtos Béla, a helyi közösség tanácselnöke történelminek nevezte a pillanatot. Újhelyi Ákos tartományi képviselő kiemelte felszólalásában, hogy a tájmúzeum kiépítését tartományi eszközökből is támogatták, ami mindenképpen a magyar képviselők eredményének tekinthető.

Ezért fontos, hogy a jövőben is legyenek képviselőink a tartományi, de a köztársasági képviselőházban is. A jövőbeni tervek megvalósítása érdekében kellenek a képviselői helyek. Ahogyan elmondta, éppen ezen a napon látogatott meg kíséretével néhány helybeli családot és vállalkozót, akiknek megismerkedtek gondjaikkal.

A felvázolt problémák megoldására többnyire a gazdasági és területfejlesztési projektum keretében tudnak megoldásokat felkínálni. A cél a munkahelyteremtés, valamint, hogy azok a fiatalok is visszatérjenek szülőföldjükre, akik most máshol keresik a boldogulást. Vicsek Annamária parlamenti képviselő jelölt a tájmúzeumban kiállított tárgyakat olyan kincseknek nevezte, amit mindenkinek érdemes megnézni. Rajta kívül Krisztián Irén és Szitás Angéla köztársasági parlamenti képviselőjelöltek is jelen voltak.

Az emléktábla leleplezése előtt Kórizs József helytörténész Sárközi Ferenc életútját és sokoldalú tevékenységét ismertette. Az 1929-ben született pedagógus és helytörténész szavait idézte, mi szerint: „Az a fa, amelyiknek gyökere erős és mélyre hatol, az jobban ellent tud állni a viharoknak.” Sárközi Ferenc már évtizedekkel ezelőtt hangoztatta, hogy meg kell őriznünk identitásunkat és ápolni kell őseink hagyatékát.

A tájmúzeum bejáratánál a szalagot ezután Újhelyi Ákos és Vicsek Annamária közösen vágta át. Az emléktáblát Hallgató Imre, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke és Mohácsi Zoltán alpolgármester leplezte le.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto