Ugrás a tartalomra

Kishegyesen az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

Minden magyar forradalma

A kishegyesiek pénteken délelőtt, a Nyugati temetőben lévő 1848-as emlékműnél emlékeztek meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Az eseményen jelen volt az önkormányzat vezetősége, az intézmények képviselői, az általános iskola diákjai és tanárai, a cserkészek és számos kishegyesi polgár.

Az egybegyűlteknek Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök levelét. A megemlékezés szónoka ez alkalommal Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke volt. Szűgyi elmondta, hogy nemzeti ünnepeink közül kiemelkedő helyet foglal el március 15-e.

– Minden magyar, még a lekülönbözőbb gondolkodású ember is a magáénak vallja március 15-ét. A magyar nép mindig tiszta szívvel, fenntartások nélkül ünnepli ezt a magasztos eseményt. Büszkén emlékszik vissza a 171 évvel ezelőtt lezajlott szabadságharc példaértékű üzeneteire. Az 1848/49-es hősök neveinek csak a töredékét olvashatjuk a könyvekben, tudni kell azonban, hogy a szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki. A szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg – hangoztatta az elnök, majd hangsúlyozta, hogy a polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása vívta ki.

A megemlékezés alkalmi műsorán fellépet a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rezeda asszonykórusa, Kőműves Csenge és Kanyó Natália szavalók, Erdei Anna Dorka pedig felolvasott Mikszáth Kálmán művéből. Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Gombár Szeréna konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Sárközi István és Linka B. Gabriella tanácstagok, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Bálint elnökségi tag, valamint Kerekes Zoltán és Sándor István, a helyi szervezetek elnökei, Kishegyes önkormányzata nevében Szűgyi István a községi képviselő-testület elnöke és Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Vörös Julianna tanácselnök-helyettes koszorúzott.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto